Як наші предки зустрічали прихід весни: звичаї, прикмети

2243

Першого березня до нас приходить довгоочікувана весна, якій просто неможливо не радіти. Кожен із нас зустрічає її з надією та теплом у серці. Але наші предки надавали цьому дню набагато більше значення ніж ми. Ще з язичницьких часів перший день весни був справжнім святом, а образ весни, як юної прекрасної дівчини залишився у свідомості людей і до сьогодні.

У той час, коли зима символізувала смерть, сон, ніч, весна була символом пробудження, світла і життя. Тож наші предки вірили, що у цей день душі померлих родичів виходять у наш світ та святкують разом з нами цю радісну подію.

Цікаво, що птахи, за уявленнями предків, уособлюють душі померлих і є посередниками між цим та потойбічним світами. І одночасно, вони є провісниками весни, які повертаються із вирію, звідки приносять на своїх крилах перше тепло.

Відвічна боротьба добра і зла, світла і темряви, життя і смерті, зображалась також у боротьбі весни із зимою. Скільки цікавих та граних легенд існувало раніше про цю пору! І ось одна із таких:

Колись Сонце зійшло на землю в образі прекрасної діви. Але злий Змій закрив красуню в своєму палаці. І в цю мить все навколо змінилося: замовкли птахи, перестали веселитися діти, світ став похмурим і сумним. Врятувати Сонце зважився тільки один молодець. Він шукав палац, в якому захована дівиця, цілий рік. В нерівній боротьбі юнак переміг Змія та визволив Сонце. Після цього ожила вся природа, але цього вже не зміг побачити молодець, оскільки був сильно поранений і помер. Його кров капала на білий сніг, який поступово починав танути. І на цьому місці виросли прекрасні проліски.

Проліски, до слова, є одним із головних символів весни. А прославляли весну наші предки за допомогою веснянок, закликаючи весну до свого краю.

Окрім веснянок були поширені також гаївки. Водились хороводи, найпопулярніший із яких “кривий танець”. Цей весняний хоровод вівся через усі вулиці, на яких до нього приєднувались все нові дівчата. При всі цьому співали:

Ми кривого танцю йдемо,
Кінця йому не знайдемо,
Треба його вести,
Як віночок плести…

Таким хороводом дівчата вітали прихід весни та запрошували її швидше брати погоду у свої руки. Раніше хороводи мали ледь не магічне значення і були певним ритуалом закликання тепла і родючості земель.

1 березня — Ярило, Пров, Данило-новачок.

Подекуди, перший день весни називали Данило-новачком. “Данило-новачок вмився і нас дощем вмиє“. А в середні віки перші дні березня вважалися Яриловими, часом слов’янського бога родючості Ярила.

1 березня, по суті, був перший день нового року, тому зустрічали цей день радісно із піснями та танцями.

А вже 3 березня вважалось, що бог Ярило перевіряє, чи готові ваші приладдя для весняних робіт у полі. Селяни поважали бога родючості, тож починали ремонтувати і приводити в порядок інструменти, котрі знадобляться скоро в роботі.

Прикмети на 1 березня:

  1. Посилився вітер вночі – чекай рясних опадів і потепління.
  2. Перший день весни – теплий, значить, за прикметою, ще буде похолодання.
  3. Ворони 1 березня каркають голосно – скоро похолодає.
  4. Якщо вагітна в цей день встане на пагорб і подивиться на перше сонце весни, то в неї народиться міцна і здорова дитина.
  5. Якщо жінка набере снігу і опівдні потре ним руки – вони, за прикметами, завжди будуть чистими і ніжними.
  6. Тала вода і сніг, які зібрані 1 березня, вважаються цілющими.
  7. Якщо чути плач потвори, або вона привиділась вночі господарям – чекай біди.
  8. Якщо кинеш гілку на сніг, і вона провалиться, то можна чекати потепління. Якщо ж вона залишиться лежати на землі, холоди ще протримаються якийсь час.
  9. Хлюпається вода на льоду водойми – чекай теплих днів.
  10. Зяблик кричить голосно – йдуть холоди.
  11. Риболовля в цей день буде вдалою. Вважається, що 1 березня добре клює лящ і плітка.
  12. Густий туман 1 березня – літо непогожим буде.
  13. Паводок – буде навала гризунів і комах в літній період.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти