Найкращі зимові фестивалі України, які обов’язково треба відвідати

2158

nicholas-1562819_960_720Зима вже близько! З одного боку – гуляти на морозі не дуже приємно, з іншого – свята, канікули, різдвяний настрій, що транслюється з кожного віконця. І якщо річний план, дедлайн та метушня дратують зараз, це взагалі нагода спланувати зимові відпустки та вихідні так, щоб потім лише насолоджуватися. Бо є чим!

З 10 грудня 2016 р. аж по 15 січня 2017 р. у Львові триватиме Різдвяний ярмарок . Дух Різдва почне наповнювати вулицю міста та країни запашним ароматом кави, гарячого шоколаду, глінтвейну. На ярмарку можна придбати найрізноманітнішу різдвяну продукцію: новорічні сувеніри, традиційні вироби з кераміки, домоткані речі, авторські роботи художників.

Фото http://yarmarok.lviv.ua
Фото http://yarmarok.lviv.ua

Мабуть, найочікуваніше свято у грудні – День святого Миколая. Різдвяні композиції, виготовлені руками дітей, можна буде оглянути у резиденції святого Миколая на Косівщині, резиденція святого Миколая знаходиться у селі Пістинь, Івано-Франківська область. На святі “Різдвяної та новорічної іграшки” обиратимуть кращий різдвяний костюм та малюнок, визначатимуть кращих вокалістів та виконавців танців. Їхніми виступами можна буде насолодитися у цей святковий період. Ще чудотворець Миколай буде зустрічати малечу, наприклад, у будинку Богдана Хмельницького, що у Чигирині. Та ще у безлічі українських міст та містечок, тому обов’язково почитайте напередодні 19 грудня регіональні розважальні програми, може так статися, що найцікавіша – як раз у вашому!

Читайте також: Куди поїхати у грудні в Україні: 28 ідей

Де зустрічати Новий Рік – найважливіше питання листопада! Бо якщо ви не відповіли на нього у вересні, то з великою ймовірністю 30 грудня ще будете сидіти у соцмережах та підозріло подивлятися на телефон, очікуючи запрошення. Але завжди є безпрограшний варіант – піти ввечері 31-го на центральну площу міста, особливо, якщо це площа столиці. Бо у Києві знов готується щось грандіозне і зовсім не банальне. Новий рік на Софії – це заходи від Миколая до Хрещення, а програма на новорічну ніч ще у процесі створення і ми усі її чекаємо і вже трохи заздримо киянам та їх гостям!

new-years-eve-972900_960_720Фестиваль “Спалах Різдвяної зірки” у Музеї народної архітектури та побуту та на площі Ринку – традиційне вертепне дійство 7-8 січня. Колядування, Різдвяні зірки, різдвяні забави – все це можна побачити у багатьох українських містах та селах, але розмаху Львова, напевне, ніхто ще не дістав. А ще ж – атмосфера Шевченківського гаю, це окрема різдвяна казка.

Потім далеко йти не треба, бо 7-9 січня там же ж у Гаю фестиваль “Свято Пампуха”, вже дев’ятий! Гості свята матимуть змогу долучитися до давніх звичаїв та відвідати великий ярмарок, який частуватиме численними різдвяними стравами, а саме – медовою кутею, духмяним узваром та іншими смаколиками. Ну і звичайно не обійдеться без пампухів, які можна буде скуштувати з найрізноманітнішими начинками, а також дізнатися більше про особливості їх приготування та історію цієї смачної страви.

Фото http://lvivskansen.org/
Фото http://lvivskansen.org/

Найстаріший, найбільший, наймасовіший фестиваль вина в Закарпатті, традиційно відбувається на Свято Василя, 13-17 січня. У 2015 році гастрономічному фестивалю “Червене вино” вже виповнилося 20 років, ж він став візитною карткою не тільки Мукачево, а й всього Закарпаття. Сюди з’їжджаються винороби з усіх околиць. І коли прогулюєшся поміж павільйонів, то справді переконуєшся, що потрапив у винний край.

Не треба їхати в Ріо чи у Венецію, аби дістатися середньовічного карнавалу. Українська Маланка пов’язана зі старовинними богами, потойбічними силами та духами предків. Традиційно в перший день після Старого Нового року (15 січня) столиця Буковини Чернівці запрошує на фестиваль Маланки. Це унікальне буковинське дійство, на якому представлена українська, бессарабська, гуцульська, молдавська, румунська маланка, традиції яких ще збережені саме на Буковині. Окремі колективи демонструють автентичну маланку, вік якої більше ста років! Не треба їхати в Ріо чи у Венецію, аби дістатися середньовічного карнавалу. Українська Маланка пов’язана зі старовинними богами, потойбічними силами та духами предків. Традиційно в перший день після Старого Нового року (15 січня) столиця Буковини Чернівці запрошує на фестиваль Маланки. Це унікальне буковинське дійство, на якому представлена українська, бессарабська, гуцульська, молдавська, румунська маланка, традиції яких ще збережені саме на Буковині. Окремі колективи демонструють автентичну маланку, вік якої більше ста років!

Гастономічний фестиваль “Конкурс різників свиней – гентешів” у селі Геча що на Закарпатті традиційно проводиться у останні вихідні січня. Близько 20 команд з України, Сербії та Угорщини демонструють весь процес приготування їжі: від заготівлі свіжого м’яса до готової страви. Традиційний угорський гуляш, гурку, свіжу торошкапусту, пікниці, шовдарь, сало, папрікаш, шкварки та інші копченості приїжджають скуштувати тисячі туристів з усієї Європи. І все це під запальну музику та закарпатське вино.

Фото Олега Григор’єва
Фото Олега Григор’єва

І ще гастро-фест, під завісу зими – Національне Свято Шоколаду у Львові. Його дата ще не оголошена, але зазвичай це самий кінець лютого-початок березня. Атмосферу «абсолютного шоколаду», смак та різноманіття шоколадних солодощів, майстер-класи від найкращих шоколатьє, і ви, напевно, проведете “найсолодші” вихідні у своєму житті! Або цієї зими.

Тож, починаємо готуватися. Веселих свят!

Джерело: ua-travels



• не пропусти