Інтелектуальна краса Сходу. 7 найкрасивіших університетів Східної та Південної України (фото)

1127

Побачити — і закохатись. Шедеври архітектури здатні закохувати в себе не менше, ніж шедеври природні, адже у них вкладено красу людської праці у найвищому її прояві, любов до мистецтва, а часом і таємницю вічної класики.

Найкрасивіші архітектурні споруди в містах нашої країни — це зазвичай замки, церкви, театри… та університети. У час, коли осінь от-от вступить в свої права і відкриє вересневим вітром двері шкіл та ВУЗів, нашу увагу привертає краса та велич українських університетів.

Східні та південні області Україна відомі не лише одеськими пляжами, морськими портами та промисловими потужностями. Тут також дуже багато ВУЗів, що готують майбутніх професіоналів найрізноманітніших галузей. Гірничі та металургійні, університет кораблебудування, академія холоду та інститут штучного інтелекту. До прикладу лише в Одесі налічується 14 університетів.

Цікаво, що до 2012 року в Україні функціонувала Одеська державна академія холоду. Тепер інженерів холодильної промисловості та інших спеціалістів готує інститут з такою ж назвою при Одеській національна академія харчових технологій.

Донецький державний інститут штучного інтелекту, який у 2007 році став Державним університетом інформатики і штучного інтелекту МОН України був заснований на початку 90-х. Досі тут займаються в фундаментально-теоретичними та прикладними дослідженнями в галузі штучного інтелекту.

Запорізький національний університет

є одним із найвідоміших класичних університетів нашої країни. Всього він об’єднує 8 навчальних корпусів, де діють аж 17 факультетів.

z_49deb9831

zaporozhie004 (1)

На фото – третій корпус університету. Це колишня Олександрівська жіноча гімназія, споруджена 1897 року. Свого часу вона готувала майбутніх домашніх учительок. Коридорами навчального закладу поважно походжали панянки у коричневих формах з чорними фартушками та білих солом’яних капелюшках.

У стильовому плані будівля, яка збереглась до сьогодні — яскравий приклад архітектури пізнього історизму (еклектики), за часів якого максимально використано риси «цегляного» стилю.

Головного фасад будинку Т-подібної форми, що має два поверхи, повторює класичні форми адміністративних та навчальних закладів XIX століття.
Багато декоративних деталей (виготовлених з високоякісної вохристої керамічної цегли), арочні віконні прорізи створюють одночасно м’який і строгий, чіткий стиль.

Сучасний національний університет навчає у приміщенні майбутніх біологів.

Національний університет “Юридична академія України імені Ярослава Мудрого”

знаходиться у місті Харкові.
Головний корпус сучасного університету, який бачимо на фото, споруджували як Комерційне училище Імператора Олександра ІІІ. Ідея побудови належала 26-річному архітекторові Олексію Бекетову і була його першим реалізованим проектом.

harkov-academy1_0

nzu1

Цікаво, що рішення про створення училища було прийнято 31 жовтня 1888 в честь «чудесного порятунку» царської сім’ї в залізничній катастрофі на станції Борки. Цю подію назвали не інакше як «божим чудом» і з такої нагоди були зібрані примусові пожертви з місцевих купців, на чиї гроші і почали спорудження навчального закладу.

Сьогодні будівля університету є пам’ятником архітектури і охороняється державою.

Глухівський національний педагогічний університет імені Олександра Довженка

Університет є одним із найстаріших педагогічних ВУЗів нашої країни, адже заснований ще 1874 року.

99033669

ГНПУ5

Має багато корпусів і більшість з них збудовані в одному стилі.
За величаву старовинну архітектуру Глухівський педагогічний називають “красним університетом”.

Спорудження мальовничих пам’яток архітектури стало можливим завдяки меценатам Терещенкам, які свого часу багато зробили для благоустрою Глухова і розвитку освіти в місті.

Прекрасні університетські будівлі кінця ХІХ століття і зараз милують око туристів та місцевих жителів.

Українська академія банківської справи (Суми)

Академія входить у десятку найкращих економічних ВУЗів країни, її називають «справжнім діамантом» Сумської області.

_MG_2473

00000585_b

00000587_b

Головний корпус університету
Головний корпус університету

Корпус навчального закладу, який бачимо на фото — найбільша будівля у старій забудові міста Суми. Майже сто метрів та три поверхи надзвичайно красивої архітектури у класичному стилі.
Будувалась вона ще перед Першою світовою війною як приміщення для праці служителів Феміди.
Шість напівколон, красивий карниз та трикутний фронтон додають величі споруді.

Не менш красивим є і головний корпус із величною годинниковою колоною на центральній Петропавлівській вулиці.
В цілому архітектурний ансамбль академії є надзвичайною прикрасою міста Суми.

Українська академія банківської справи (Севастопольський інститут)

Це цілий комплекс будівель, розміщений на головній осі міського парку Перемоги «схід-захід».
Університетський корпус — приклад сучасної архітектури, створений він був лише у 2012 році.
Обраний мистецький стиль — класика.

2011_09_17_sev_invest_0199

76171898

institute_3

Головна споруда має напівкруглу форму. Об’ємно-просторова композиція складається з трьох частин. Центральний блок і два бокових утворюють єдиний навчальний комплекс.

Просторова і композиційна вісь проходить по центральному блоку. Фасади виглядають строго та академічно. Красивий купол над актовим залом завжди майорів прапором України. Раніше.

І наостанок трохи сучасного архітектурного мистецтва.

Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля
Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля
Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара
Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара

00021_1_5

Перед вами навчальні корпуси

Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара та Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля.

Ми перелічили далеко не всі університетські шедеври східного та південного регіонів України. Їх багато. Величні, помпезні, старі, розкішні і строгі будівлі університетів є у кожному обласному центрі України. Немало з них займають приміщення старих будівель, що є зразками архітектури минулих століть. Тут присутня вічна атмосфера культури і науки, що надихає та окриляє своєю величчю та древністю.

Та не поступається і сучасна архітектура з її несподіваними форми, яскравими кольорами та блиском, що відображає сучасність науки та новітність технологій у дизайні. Естетика архітектури найновіших будівель університетів є вже зовсім іншою та не менш красивою за історичну.

автор Надія Понятишин спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти