23 травня — День Героїв. Історія свята та що подивитися цього дня

271

День Героїв — час іще раз нагадати військовим про їх важливість для всіх українців та вшанувати полеглих за незалежність. А ще дізнатися більше про історію та боротьбу минулих поколінь. Україна існує завдяки кожному українському захиснику, ветерану та тисячам наших предків, які за незалежність віддали життя.

Чим відома дата 23 травня і чому відмічаємо День Героїв у цей день

День Героїв — неофіційне свято, яке заснували небайдужі патріоти. Саме 23 травня 1938 року в Роттердамі було вбито вождя українського визвольного руху Євгена Коновальця. Також у травні загинули Симон Петлюра та ідеолог Микола Міхновський.

Ще в 1941 році на зборах ОУН цю дату обрали як святкування Дня Героїв. Тоді визначною дата була для вояків підпілля, й тільки після оголошення незалежності України знову заговорили про День Героїв.

Зараз 23 травня згадують лицарів Київської Русі, козаків, січових стрільців, Українську повстанську армію та воїнів УНР, а такої військових АТО і російсько-української війни.

Фільми про українських героїв, варті перегляду кожної родини

Кінематограф, книги, статті — усе це приклади повчальних матеріалів, за якими можна вивчати історію. Перегляд фільму — одна з найпростіших можливостей. Так ви дізнаєтеся історії героїв і українське кіно підтримаєте. А ще через мистецтво історії торкаються душі значно більше, ніж перегляд сухих фактів давнини.

Колись фільми знімуть і про героїв Зміїного, українське ППО та сучасні спецоперації та боротьбу військових. А поки більшість інформації читаємо в новинах, перегляньте старіші фільми про українську звитягу:

1. «Червоний», 2017

Екранізація однойменного роману Андрія Кокотюхи про воїна УПА Данила Червоного. Чоловік потрапив до ГУЛАГу, де, крім пекельної щоденної праці, «особливе» ставлення до «політичних» в’язнів. Керівник табору домовляється з одним із полонених, аби той убив Данила та інших українських в’язнів.

Між кримінальних авторитетів, прихильників радянського союзу та злодіїв знайшлося місце і для свят, першого повстання у таборі, втечі та навіть любові. Фільм насичений подіями, і серед мороку та вбивств навіть перетікає до позитивного закінчення історії.

2. «Нескорений», 2000

II Світова уже завершена, але Українська повстанська армія продовжує боротьбу з радянським союзом. Підпілля мусить переміститися до Карпат. Збройні частини УПА ще недавно були згуртованими, вишколеними та сильними, але все змінилося.

Зараз невелика частина воїнів лишилися під командуванням Романа Шухевича або Тараса Чупринки. Саме про долю видатного командувача ви дізнаєтеся у цьому фільмі.

3. «Черкаси», 2020

Військовий корабель Черкаси — єдине судно, яке залишилося стояти проти ворога. Корабель заблокований на озері Донузлав у 2014 році та не збирається здаватися окупантам. Серед команди «Черкас» — Лев та Мишко. Обидва хлопці виросли в одному селі на Чернігівщині та пішли на службу.

Зрештою, тральщик захоплюють росіяни, і Левко захищає друга, сам отримавши поранення. Мишко з часом повертається додому, але не може позбутися спогадів про війну.

4. «Іловайськ 2014. Батальйон Донбас», 2019

Військова драма, заснована на реальних подій літа 2014 на Сході. Бішут — командир однієї з груп батальйону, який з пораненням після штурму опинився посеред окупованого міста. Його шукають російські офіцери, і тільки диво та підтримка українців міста допоможуть вибратися з Іловайська.

5. «Снайпер Білий Ворон», 2022

У 2013 Микола з вагітною дружиною переїздить до Горлівки у Донецькій області. Він — пацифіст, а ще хоче провести екологічний експеримент. Для проживання Микола будує землянку та хоче довести, що жити щасливо можна і без звичних нам благ. Але в один момент їх світ руйнує війна та прихід окупантів.

6. «Позивний Бандерас», 2018

Командир Антон Саєнко зі своєю групою розвідки має перешкодити диверсії росіян і знешкодити підривника. Завдання стає складнішим, бо роботу треба непомітно виконати біля рідного селища «Бандераса», у якому його вважають зрадником.

7. «Незламні», 2019

Короткометражний, але дуже емоційний і захопливий фільм про чин Василя Біласа і Дмитра Данилишина. Молоді хлопці у місті Городок на Львівщині готуються до захоплення коштів, щоб використати їх для боротьби з польським гнітом. Група юнаків Української Військової організації заглядає у вічі смерті.

Навіть ретельно продумані операції йдуть не за планом. Але фраза «Тобі, Україно моя, і перший мій подих, і подих останній тобі» на страті розпалить новий вогонь боротьби.

День Героїв — одна з тих пам’ятних дат, які створили українці для вшанування історії та наших людей. У час війни змінюється свідомість багатьох, українці навідріз відмовляються від насаджених «совкових» свят та більше уваг приділяють вивченню історії. Згадайте про українських героїв різних часів і пройміться духом різних епох.

підготувала Катя Вогник спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти