Традиційні українські веснянки (гаївки): тисячолітня історія, магічний сенс та сучасні версії обрядових пісень

3875

Українці повертають собі свої традиції. Зокрема і веснянки, які на рівні з колядками та щедрівками, були популярними обрядовими піснями. Українські веснянки (гаївки) — обрядові співанки, які лунали від Благовіщення до Зелених Свят. Зараз почути мотиви з веснянок можна в сучасних піснях Go-A, Hutsul Planet, ДахаБраха. Бо усе нове — добре забуте старе. Зберегти культуру можна тільки з новим натхненням і осучасненням.

Зараз Веснянки перероджуються й так знову йдуть у народ. Крайньою супер популярною веснянкою став саундтрек мультфільму «Мавка. лісова пісня» 2023. Але звідки взагалі взялися веснянки, що вони означають і коли виконували їх наші предки?

“Гаївки”, аплікація, 1991 р., Художній музей Михайла Біласа, м. Трускавець

Українська веснянка — пісня сонця й природи

Веснянки, гаївки, риндзівки, гагілки, маївки або гуканки можна було почути вже після того, як сходив перший сніг. Для слов’ян прихід весни був сакральним дійством. Уже скоро люди зможуть обробляти землю, сіяти, природа оживе й птахи повернуться. Навесні наші предки щиро раділи першому теплу, сонцю, збиралися разом, водили танки та сподівалися закликати гарний врожай. У період язичництва предки вважали, що саме співи веснянок покращать погоду та принесуть гарний рік.

Співали веснянки переважно саме дівчата. Вони збиралися в хороводи на галявині, в лісі, полі чи просто на вулиці, одягали сорочки та квітчали коси. Хлопці ж у цей час бігали, грали, боролися й могли тільки заважати дівчатам.

Фото: Музей Івана Гончара

Види веснянок

Веснянками були не тільки пісні, а водночас і забави для молоді та дітей. Деякі веснянки закликали птахів додому, й наші предки випікали спеціальних пташечок з тіста. Були веснянки і такі, що нагадували: час шукати пару й розпочинати сезон сватань.

Декілька прикладів різних веснянок:

Кривий танець

А в Кривого Танця
Та не виведем Кінця!
Треба Єго та й виводити,
Лад Йому та й наводити.
Ой Вулиця та й Широкая,
Чого Трава невисокая?
Бо Парубки та й істоптали
Великими та й Ножищами,

Гра Зайчик

Гра-забава для дітей. Усі стають у коло, а «зайчик» по центру. Кожен виконує рухи під ритм гаївки.

Зайчику, ти наш братчику! Скочком-бочком перевернуся! Гребінчиком перечешуся! Ані тобі, зайчику, куди вискочити, Ані тобі, зайчику, куди виглянути!
Зайчику! За головоньку! Скочком-бочком…
Зайчику! За підбоченьки! Скочком-бочком…
Зайчику! За колінцята! Скочком-бочком…
Зайчику! Та й за ніженьки! Скочком-бочком…
Зайчику! Та за п’яточки! Скочком-бочком…

Благослови, мати

Благослови, мати,
Весну закликати!
Весну закликати,
Зиму проводжати!
Зимонька в візочку,
Літечко в човничку.

Ой ти весно весниця

Ой ти весно весно весниця,
А ти Василько женися.
Там дівчата гуляють,
Ой там дівчата гуляють,
В решето пісні складають.

Новітні веснянки у виконанні українських гуртів

Веснянка «Шум» від гурту Go-A у 2021 році облетіла весь світ. Веснянки з Україною танцювали в тік-тоці, слухали на радіо, співали. Крім Go-A веснянки й інші старовинні тексти переспівують різні сучасні гурти. Якщо ви не любите хори й поганий звук із старих платівок, шукайте нові студійні записи та насолоджуйтеся:

Веснянки та інші обрядові пісні — те, чого у нас не забрати. Нехай деякі мелодії забуті, якісь застарілі й менш цікаві широкому колу молоді, веснянки продовжують жити та приносити радість. Не тільки з першими променями сонця, а й увесь рік. Слухайте, підтримуйте українське та вивчайте старовину. Бо без історії нації втрачають самих себе.

А ви маєте улюблену веснянку чи тільки починаєте знайомство з українськими традиціями?



• не пропусти