День Києва 30 травня: які місця варто відвідати?

598

Традиційно, день Києва відзначають в останню неділю травня. У 2021 році це 30 травня, і столиці виповниться аж 1539 років від заснування. День міста завжди святкують гучно, з ярмарками, концертами, феєрверками. Але в час пандемії більшість сімей прагнуть відпочити не з такими великими скупченнями людей. Ми підготували 7 цікавих місць Києва, де можна спокійно відпочити з сім’єю, друзями чи наодинці з собою. Водночас і дізнатися щось нове та незвичайне про столицю.

Співоче поле

Парк, де завжди можна подивитися на квіткові композиції, потрапити на творчий захід чи просто прогулятися з сім’єю. Парк розміщений на Печерських пагорбах, біля Мистецького арсеналу та Києво-Печерської Лаври. Для дітей діє зона ігор з батутами, іграми, каруселями. Навесні на Співочому  квітнуть сотні тисяч видів тюльпанів, а також крокуси, іриси, нарциси. Не треба їхати в нідерланди, бо нідерландські тюльпани вже привезли до столиці України! Прекрасні фото та аромати, інсталяції з квітів — усе це чекає на відвідувачів.

Мамаєва слобода

Тематичний дендропарк розташований в місці, де починається річка Либідь. Тут можна поглянути на побут Наддніпрянщини, козацькі хрести, відвідати шинок, козацьку заставу, водяний млин, справжніх українських волів. Чудове місце просто серед Києва, щоб пізнати самобутні традиції, потрапити на святкування, дізнатися про народне ремесло. У парку часто проводять традиційні заходи: Колодій, весілля, сватання, різдвяні бенкети, вечорниці й кінні прогулянки.

Парк динозаврів

На противагу історичним місцям в Києві відкривають все більше сучасних музеїв, виставок, закладів. Нещодавно на Гідропарку створили сучасний парк з динозаврами, який вже став улюбленим місцем для дітей. В парку більше сотні роботизованих фігур динозаврів реального розміру, різних тварин Льодовикового періоду, величезних комах. Роботи відкривають роти, вилять головою чи хвостами. На деякі експонати встановили крісла, тож дитина може “осідлати” динозавра. Подібні скульптури вже є в Буковелі, Дніпрі, Харкові, Рівному. Проте в Києві парк найбільшого розміру 1,5 га. Можна влаштувати пікнік чи пройтися до Дніпра, а відвідування атракціонів та парку зроблять вихідний незабутнім.

Русанівські фонтани

Комплекс музичних фонтанів на Русанівці одне з улюблених місць киян. Деякі фонтани досягають у висоту 30 м. Найкраще відвідувати комплекс увечері, коли добре чути музику і можна помилуватися підсвіткою фонтанів.

Київська фортеця

Фортеці, оборонні вали, найбільший у Європі кам’яно-земляний вал — сюди справді треба приходити для вивчення Києва. Споруди Київської фортеці будувалися у 17-19 століттях, і це місце дуже добре збереглося. Зараз Київська фортеця не зустрічає ворогів, захищаючи Київ, а стала музеєм. Можна оглянути експозицію просто неба з гарматами, чи замовити екскурсію по всій території. У Київській фортеці проводять виставки, мистецькі заходи, які знайомлять з історією Києва.

Парк гойдалок

Гойдалки завжди асоціюються з розвагою для дітей. Але в цьому парку поблизу метро Виставковий центр гойдатися можна хоч і всією родиною! В парку є близько 50 гойдалок: звичайні, дерев’яні під навісами, канатні, підвісні, ковані. Є і тематичні зони з гойдалками у вигляді “зірки смерті”, літака, за мотивами казок. Різні локації з атракціонами для дітей подарують дітям додаткові емоції. А дорослі можуть влаштувати романтичне побачення на гойдалці чи просто посидіти за книгою чи роздумами.

Парк “Наталка”

Прогулянки на Оболонській набережній, біля Дніпра — це завжди нові гарні фото й зустріч заходу сонця. А в парку “Наталка” можна ще й пограти у футбол, баскетбол, подивитися на скульптури. Зараз там висадили красиві клумби, зручно гуляти з дітьми чи кататися на велосипеді. Можна і просто спостерігати, як плавають човни чи влаштувати пікнік в альтанці.

Навіть якщо ви киянин, і вважаєте, що бачили вже все, продовжуйте досліджувати місто! Київ такий багатогранний. Тут можна й історію досліджувати, і гуляти пляжем. Кататися на велосипеді чи вибиратися на оглядові майданчики. Навіть поруч можна відкрити нові незвичні локації. Ось цим і займіться на День Києва! Нехай наша підбірка підкаже вам цікаві ідеї відпочинку

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти