Лазарева Субота 2020: дата, традиції, значення свята

1252

Воскресіння Лазаря шанується церквою, як одне з найважливіших і останнє із земних знакових див, яке здійснив Ісус Христос перед тим, як був розіп’ятий на хресті.

Лазарева Субота припадає на шостий день Великоднього посту, прямо перед Вербною Неділею. Оскільки обидва свята мають пряму прив’язку до Великодня, який є перехідним, то й вони щороку зміщуються на різні дати.

У 2020 році Великдень святкують 19 квітня, а значить Вербну Неділю 12 квітня, і Лазареву Суботу 11 квітня відповідно.

Хто такий Лазар з Віфанії?

Святий Лазар був братом Марфи та Марії — двох сестер, у яких часто зупинявся під час своїх мандрів Ісус Христос. Одного разу Лазар, якого Ісус називав своїм другом, смертельно захворів. Син Божий вирішив воскресити Лазаря, а той, після воскресіння, прожив ще цілих 30 років. Святий Лазар використав цей час, щоби проповідувати християнство.

Як святкують цей день християни?

У Лазареву Суботу можна молитися про зцілення, й Ісус, за повір’ям, обов’язково почує цю молитву. Уже можна починати зривати гілочки до Вербної Неділі.

Щодо святкової вечері, то для вірян ще триває Великий піст. Проте, є послаблення, яке стосується келиху вина, олії чи ікри. З пісних страв, які можна подати на вечерю: гречані млинці та салати, каші чи соління, пісна випічка.

Є й певні заборони щодо того, як не варто проводити свято. Не можна співати, танцювати та влаштовувати гучні гуляння. Це має бути тихий сімейний день. Заборони також стосуються хатньої роботи, рукоділля з усілякими нитками чи роботи у дворі.

На Вербну Неділю не можна нічого готувати, тож варто потурбуватися про їжу на наступний день. Вона може бути такою ж, як і в суботу: салати, пісна випічка, каші чи овочеве пюре, келих сухого вина. Головне, щоби всього було в міру — не можна під час посту переїдати.

Не бажано цього дня вінчатися чи святкувати весілля, а також гучні дні народження. Якщо свято випало на цей день, то віряни мають справляти його тихо і скромно, за всіма правилами Великоднього посту.

У цей день погодних прикмет не так багато, як в інші знаменні свята. Мабуть, тому що воно ніяк не переплітається з народними українськими святами. Проте, варто слідкувати за поведінкою ящірок, змій та інших повзунів: якщо вони вилазять із зимової сплячки, то вже прийшла справжня весна. У ліс ходити цього дня не варто, щоби повзунів, які щойно вибралися на світло, не злякати.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти