4 елементарні лайфхаки для тих, хто втомився готувати

    112

    Рекомендації, які допоможуть менше стояти біля плити та заощадять чимало сил.

    1. Використовуйте залишки

    Часто недоїдену вечерю просто викидають або складають для очищення совісті в контейнер, який так і коштує тижнем до найближчої ревізії холодильника. І дуже дарма.

    Вчорашня їжа може позбавити необхідності готувати черговий обід або вечерю з нуля. Просто розігріти її в мікрохвильовій печі і з’їсти — нудно і вже не так смачно. Натомість спробуйте інші варіанти:

    • Покладіть залишки крупи в суп або салат, так у страви з’являться додаткові відтінки смаку та текстури.
    • Обсмажте вчорашній гарнір, скажімо рис, з олією, яйцем та овочами: кілька хвилин – і обід готовий.
    • Злегка підрум’яніть м’ясо і овочі на сковороді, додайте сир, листя салату і загорніть все в лаваш – вийде приємна імпровізація на тему шаурми або буріто .
    • Змішайте кілька видів круп і бобових, наприклад рис і сочевицю, гречку і квасолю, кускус і булгур , додайте свіжої зелені, олії, приправ – і не доведеться варити новий гарнір.
    • Покладіть залишки салату та зелені в блендер, щоб вийшов овочевий смузі.
    • Купуйте тісто для піци, розкладіть на нього м’ясо і овочі, посипте тертим сиром і відправте в духовку на 10-15 хвилин. Так, це не шедевр з італійського ресторану , але виходить цікаво, смачно та ситно.

    За такого підходу можна не просто зберігати залишки їжі, щоб використовувати потім, а й спеціально готувати трохи більше.

    2. Проведіть на кухні інвентаризацію

    Постійно готувати втомлюються навіть ті, хто любить це заняття. А якщо під рукою немає зручних інструментів , приготування їжі доведе до ручки набагато швидше. І навпаки.

    Якщо у вас є гарний посуд, що легко миється, для запікання, вам доведеться кожен раз відтирати ціле деко і з’явиться можливість готувати швидкі, смачні і здорові страви на кшталт рагу і запіканок. З тостером і блендером перестануть бути проблемою сніданки та перекушування. Мультиварка спростить приготування каш, гарнірів, тушкованих страв, міксер – випічки та млинців. На сковороді гриль можна за 10 хвилин смачно підсмажити овочі для гарніру.

    Подумайте, чого вам найбільше не вистачає на кухні, і потихеньку докупіть. Хороший посуд і побутова техніка коштують грошей, зате допомагають зробити готування приємнішим.

    3. Не забувайте про морозильник

    Зазвичай там зберігають сире м’ясо, птицю чи рибу, іноді напівфабрикати на кшталт пельменів і сосисок.

    Але й для готової їжі морозильник чудово підходить. Він допомагає заощадити не лише час на приготування, а й гроші. Можна, наприклад, заморозити частину страв, якщо ви приготували занадто багато; купити якісь продукти за дрібнооптовою ціною і не боятися, що вони зіпсуються; нарізати та зберегти сезонні фрукти, овочі, ягоди та зелень.

    Деякі навіть спеціально заготовляють багато їжі, заморожують її порційно, а потім розморожують та їдять, якщо немає сил готувати нове.

    Щоб не загубитися серед коробочок, контейнерів і пакетиків, краще придбати стікери, на яких буде написаний склад страви і дата заморозки. Ну і ще можна повісити на холодильник невелику дошку маркерну і записувати на неї всі свої запаси. Так буде відразу зрозуміло, що у вас є в запасі, і якоїсь натертої моркви не доведеться роками лежати без діла на дальній полиці.

    4. Складайте меню на тиждень

    І наперед закуповуйте для нього продукти. Зазвичай дуже багато часу йде не стільки на приготування їжі, скільки на те, щоб придумати, що приготувати, десять разів оглянути шафи і холодильник, зрозуміти, що не вистачає молока, яєць або гречки, і з тяжким зітханням вирушити до найближчого магазину за відсутнім.

    Всі ці муки закінчаться, якщо скласти меню на тиждень уперед. Орієнтуючись на нього можна замовити додому продукти, частину з них заздалегідь помити і нарізати, а потім спокійно готувати. Не забудьте крім основних продуктів купити швидкі перекушування про всяк випадок – йогурти, хлібці, мюслі, батончики та інше.

    Меню не повинно бути складним: складіть список з 10–15 простих страв , які вам подобаються, і комбінуйте їх по-різному, час від часу замінюючи набридлі.

    Причому складене наперед меню не означає, що кожен день доведеться готувати нову страву з нуля. Наприклад, у понеділок на обід перловка із котлетою. Тоді у вівторок крупу, що залишилася, можна покласти в курячий суп, а в середу трохи обсмажити курячу грудку і з’їсти її з гречкою і овочами.

    Словом, витративши годину на те, щоб грамотно скласти меню та спланувати покупки, ви заощадите собі час, сили, нерви та, можливо, навіть гроші.



    • інші новини