Поради для тих, у кого вже є екоторба та термокухоль.
1. Купуйте стільки продуктів, скільки реально можете з’їсти
За даними Світового банку, понад 28% побутового сміття становлять харчові відходи. Для порівняння: на папір та картон припадає 19,7%, а на скло – менше 17%. Щоб раціонально використовувати продукти та менше викидати, візьміть за правило складати меню на тиждень. Такий підхід має бонуси: по-перше, на їжу витрачатиметься менше грошей, по-друге, не доведеться щодня думати, що приготувати ввечері.
Якщо щось залишається, використовуйте це як основу для нових страв. Наприклад, запечене м’ясо можна додати салат або солянку. А ще виручить морозилка: відправляти на довге зберігання зручно і хліб, і сир, і овочі, що занудьгував у холодильнику. З натертих томатів вийде непогана заправка для супу або рагу, а стебла від зелені стануть у нагоді, коли варитимете бульйон.
2. Використовуйте упаковку повторно
Перш ніж узяти щось із магазинної полиці, подумайте, чи вдасться продовжити життя пляшці або коробці. Припустимо, при виборі між гірчицею в дой-паку (м’якому пластиковому пакеті) і банку є сенс взяти банку. Вона здатна послужити в господарстві, наприклад, стати поглиначем запахів для холодильника або аромадифузором. Скляні ємності від маринованих огірків підійдуть для домашніх заготовок, а у пластикових ваннах від плавленого сиру зручно заморожувати продукти. Загалом є привід згадати батьківські лайфхаки на кшталт вирощування розсади в стаканчиках від йогурту або зберігання цвяхів у кавових банках.
Якщо упаковка не передбачає повторного застосування, пошукайте екологічніші варіанти на заміну. Наприклад, від великої пачки гречки у сміття вирушить лише один пакет, а коли крупа розфасована по порціях для варіння, це збільшує кількість відходів. Коробки від соку, молока та іншу упаковку, яку складно пустити у справу, можна здати на переробку. Ретельно вимийте ємності та віднесіть їх до найближчого пункту прийому відходів – його легко знайти на спеціальній карті .
3. Вибирайте багатофункціональні засоби
Наприклад, набір гелів для миття сантехніки, кахлю, плити та підлоги можна замінити універсальним складом для різних поверхонь або саморобними аналогами . Чим менше продуктів використовуватимете, тим менше упаковки доведеться викидати. Якщо у вашому місті є магазин, де продають побутову хімію на розлив, заведіть багаторазову ємність та ходіть за покупками з нею.
З гігієнічними засобами принцип функціональності теж працює. Якщо волосся, шкіра обличчя та тіла не потребують спеціального догляду, подумайте, як скоротити кількість тюбиків та баночок. Для очищення підійдуть продукти, що поєднують функції шампуню та гелю для душу, а замість окремих кремів для тіла, рук та ніг можна вибрати універсальний зволожуючий засіб.