Народитися шульгою: Як ставилися до ліворуких різні народи

1003

Деякі вчені припускають, що в первісному ладі кількість праворуких і ліворуких була приблизно однаковою. Однак поступово праворукі витіснили ліворуких, причому це витіснення відбувалося часом дуже жорстокими шляхами.

Ліва рука – від «нечистого»

У те, що ліва рука – помічник диявола, вірили і вірять у багатьох країнах. Наприклад, у Середньовіччі в Європі були поширені ікони, на яких грішників, сатану і злих духів зображали з лівого боку, а праведників – справа. Єпископ Равенни Петро Хризолог писав у своїй проповіді: «Лукавство, хитрість, удавання, обман, брехня, зарозумілість, гординя і марнославство таяться в нас зліва».

Фото: ic.pics.livejournal.com

Стверджувалося, що диявол – протилежність янголів, перекручував все добре і хороше. Тому ліва рука, яка розташована дзеркально, вважалася тією частиною тіла, через яку «нечистий» керував людиною.

Фреска «Поневіряння. Пустослів’я і лихослів’я» у Рільському монастирі. Болгарія. / Фото: i0.wp.com

У Древній Русі в язичницьку пору існувало повір’я, що Чорнобог (володар темряви) був шульгою. Відповідно, його слуги теж мають цю відмінну рису. Негативне ставлення до ліворуких наочно відображено в епосі, наприклад, у казках: «Ліворуч підеш – життя втратиш». Про невмілого говорили, що у нього обидві руки ліві, а заробіток, з якого не сплачувались податки, тобто по-суті, незаконні доходи, і зараз називають «лівак». Синонім подружньої зради – «ходити наліво».

Петро I заборонив ліворуким свідчити у суді. Він вважав їх брехливими. Такі слова як «праведник», «правда», «право» вказують на явну дискримінацію ліворуких. За те, що хтось їв із загальної миски лівою рукою, можна було отримати ложкою по лобі від голови сімейства.

В Японії дівчина з домінуючою лівою рукою могла взагалі не вийти заміж, а чоловік міг розлучитися з дружиною, якщо випадково дізнавався, що вона – перевчена лівша. У мусульманських країнах гігієнічні процедури після туалету здійснюються лівою рукою, тому вона вважається брудною. Закон, що забороняє торкатися нею до їжі, допомагає в якійсь мірі захиститися від кишкових інфекцій, особливо в країнах, де вода цінується на вагу золота.

Шульга? Шаман!

Народності півночі та Індії ставилися до ліворуких з побоюванням. У них вважалося, що людина, що володіє здатністю робити все необхідне лівою рукою – не від цього світу. З ним говорять або в нього вселилися духи. Оскільки шамани і чаклуни стали значною мірою аутсайдерами, суспільство не прагнуло до контакту з ними.

Фото: fb.ru

Але в той самий час людина, здатна контактувати з іншими світами, може представляти із себе загрозу навіть після смерті. Адже духи, які вселилися в неї, стануть вільними і можуть помститися вбивці. Ліворуких чаклунів просили про допомогу в міру потреби, однак зблизитися з ними не намагалися. Шамани, так би мовити, були почесними вигнанцями.

Чому в Радянському Союзі боролися з ліворукістю

Ще сто років тому була поширена псевдонаукова теорія про те, що люди з домінуючою правою половиною мозку, тобто лівші, є збитковими. Професор французької медичної академії Ланллонг писав у 1905 році, що ліворукість – «аномалія», наслідком якої є епілепсія, недоумство і навіть злочинність. Доктор А.А. Капустін стверджував у 30-х роках: «Ліворукі діти у переважній більшості є дегенератами, обтяжені грубими клеймами виродження, і слабообдарованими».

Це переконання протрималося у суспільстві, а, отже, і в педагогіці аж до недавніх пір. Малюків намагалися «виправити», змушуючи їсти і писати правою. Ніхто не замислювався, що загальмованість, погана реакція і навіть порушення пам’яті у дітей – наслідок такого перенавчання.

Фото: www.studentenfutter.uni-tuebingen.de

Багато небезпечних інструментів, зокрема, ножі і ножиці призначені для «правого світу». Звідси і високий травматизм серед ліворуких. У той самий час, вони навчилися виживати у цьому досить ворожому середовищі. Завдяки такому своєрідному природному відбору відсоток талановитих людей серед ліворуких завжди був вищим.

Моріс Ешер. «Малюючі руки».

Народності, де бути шульгою почесно

У Китаї сім’ї, в яких народжувалися ліворукі, вважалися щасливими, а самі діти – улюбленцями богів. Таке саме ставлення до ліворуких було і у Стародавній Греції, на відміну від Стародавнього Риму, де слово «лівий» (sinister) означало щось похмуре.

В інків ліворукі також були у пошані. І у сучасного північноамериканського народу зуні людей з домінуючою правою півкулею мозку поважають. На щастя, в Радянському Союзі  з 1985 року вирішено було відмовитися від перенавчання ліворуких. У всьому світі спостерігається позитивна динаміка зростання цієї групи населення, оскільки цивілізовані країни стали брати до уваги їхні проблеми.

Фото: api.uchansichan.com

Виробники створюють комп’ютерні миші, гітари, перукарські інструменти і навіть лінійки, спеціально призначені для тих, у кого головною є права півкуля. 13 серпня святкується неофіційний Міжнародний день шульги.



• не пропусти