10 лайфхаків, які допоможуть розпланувати власний бюджет

1844

З розподілом коштів, як з візитом до стоматолога: зуб вже болить, але візит чомусь відтягується. Потім хочеться все змінити в останній момент та відмотати час назад, коли було зроблено зайві покупки, зарплата вчергове витрачена на непотрібну річ чи спонтанний похід в ресторан. Без планування бюджету взагалі неважливо, скільки ви заробляєте, адже всі гроші можуть піти невідомо куди.

Як же тримати себе в руках, використовувати кошти ефективно та нарешті скласти план? Використайте ці лайфхаки та поступово вивчайте фінансову грамотність!

Використовуйте спеціальні програми планування

За нас вже створено все. Якщо ви не намагаєтеся в гаражі самостійно зробити колесо чи відкрити періодичну систему, то й не починайте з нуля складати таблиці планування. Експерти потрудилися та створили програми, які вже враховують десятки категорій витрат, синхронізуються з банківськими рахунками та нагадують про всі обов’язкові щомісячні платежі.

Приклади:

  • Money Pro;
  • Money Lover;
  • Дзен-мані;
  • Expensify;
  • Bills Monitor.

Складіть список обов’язкових витрат

Скористайтеся застосунками чи таблицями та внесіть витрати. Здається, оплата зв’язку, інтернету, підписка на Youtube — це дрібниці, але в сумі різні малі платежі коштують не менше за оренду квартири. Визначте ваш власний список та доповнюйте за потреби.

Що це можуть бути за витрати:

  • Плата за оренду квартири, комунальні платежі.
  • Медичні послуги чи необхідні ліки.
  • Кошти на проїзд у транспорті або обслуговування автомобіля.
  • Оплати мобільного зв’язку, інтернету, телебачення, онлайн-сервісів.
  • Харчування.
  • Косметичні засоби та засоби для прибирання та прання.
  • Розваги.
  • Спортзал.
  • Освіта. Це не тільки оплата університету, а й курси, покупки книг, відвідування лекцій чи воркшопів.

Відкладайте кошти з кожного надходження

Особливо складно це робити, якщо ви, наприклад, фрілансер та постійно отримуєте невеликі суми. Отримали 100 грн? Відкладіть 10 із них в електронний гаманець. Отримали 20 тисяч грн? Так само відправте 10% на запасний рахунок. З часом сума накопичується, а невеликий відсоток від надходження не битиме по ваших планах.

Залиште місце для непередбачуваних обставин

Знайоме відчуття, коли відкладали на подорож, але несподівано довелося заплатити за ремонт автомобіля? На такий випадок треба відкласти окремий запас. Тільки, якщо ви врахуєте можливі витрати на лікарняний, карантин, проблемні ситуації, планування усього іншого бюджету буде ефективним. Інакше — кошти постійно переходитимуть з однієї категорії до іншої, й жодна таблиця планування тут не допоможе.

Складіть план та контролюйте його стабільно

Впишіть усі категорії, на які ви витрачаєте кошти. Можна планувати доходи та витрати на початку року та переглядати успіхи щомісяця чи навіть щотижня. Зайва деталізація типу “35 грн на капучино о 17 годині” не потрібна, але рахуйте, скільки в цілому витрачаєте на кавування, покупки одягу, книг, подарунків.

Ставте фінансові цілі, які вас мотивують

Поширена помилка — завести один гаманець, назвати його “на квартиру” і… забити. Коли ціль дуже велика, але ви не можете зібрати одразу мільйон, це демотивує. Звісно, великі та довгострокові цілі прописувати треба. Однак, крім них ставте маленькі цілі з визначеною сумою: на омріяну подорож в Карпати, нову сукню, плейстейшн, розваги.

Виконання маленьких цілей мотивує, приносить радість, а разом з тим довготривалі цілі виконувати легше.

Не забудьте про бюджет сім’ї

До складання плану можна залучити не тільки чоловіка, а й дітей. В родині бюджет може бути спільним чи окремим, тож врахуйте це при складанні власних витрат. Коли вам треба купити речі для малюка, зробити ремонт на кухні, придбати техніку для всієї сім’ї — впишіть усе це до своїх витрат та діліть, яку частку кожен може внести.

Контролюйте спонтанні покупки

Маркетологи готові зробити все, щоб ви купили річ просто зараз: знижки, акційні пропозиції, промокоди в День народження. Не всі ці пропозиції погані чи невигідні, але так легко можна “зламати” побудовану систему. Якщо ви не планували придбати новий айфон у цьому місяці, але побачили акцію, краще зачекайте якийсь час та все обдумайте. Так само не варто купувати мультиварку чи піч для хліба, які стоятимуть в кутку роками.

Якщо ж ідете на звичайний шопінг в магазині, складіть список покупок та рухайтеся по ньому. Так не тільки не купите зайвого (привіт, екосвідомість!), а й зможете зекономити. Слідкуйте за дітьми на касі, аби вони також відучилися набирати незаплановані кіндери й батончики.

Шукайте методи зекономити

Тільки після планування бюджету можна зрозуміти, скільки коштів йде на ранкову каву, цигарки, алкоголь, фастфуд. Витрати на безліч шкідливих звичок та товарів з неабиякою націнкою можна замінити на корисне. Наприклад, обрати сезонні фрукти замість перекусу батончиком. На гроші, зекономлені на цигарках, поїхати в мандрівку.

Також можна використовувати своє горнятко в кав’ярнях, не купувати зайві книги чи блокноти, які припадатимуть пилом, продавати непотрібний чи замалий одяг. Це не тільки економія, а й свідоме споживання, тож відчуття щастя забезпечене!

Спробуйте життя без готівки

Зараз без проблем розплатитися картою можна навіть у маленькому містечку, а зарплати більшість людей отримує на карти. Виписки з банків можна зручно переглядати, й не сушити голову, куди поділися кошти. Готівка ж зазвичай зникає неймовірно швидко, а записувати витрати на ходу часто не вдається.

Грошей ні на що не вистачає? Почніть з планування бюджету. Якщо ви не контролюєте витрати, просто більше заробляти не допоможе. Також шукайте додаткові джерела доходів, ставте власні цілі та нехай планування принесе вам нові можливості!

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua