Чим зайнятись в День музеїв 18 травня

291

Свято з’явилося в календарі у 1977 році. І з того часу відзначається в близько 150 країнах. Працівники мають можливість відмітити професійне свято, а самі музеї роблять знижки чи безоплатний вхід для всіх охочих.

Музеї — сховища пам’яті, мистецтва, науки. У таких місцях можна знайти натхнення, за короткий час здобути знання. Від історичних документів і прикрас до відтворених динозаврів чи побуту печерних людей — все це можна побачити в стінах музеїв. На карантині не найкращий час для подорожей по світу чи відвідування людних місць. Але безліч музеїв подбали про людей і відкрили віртуальні тури. Чудова можливість для розвитку!

На яких платформах можна відвідати віртуальні експозиції?

Вмощуйтесь зручніше у кріслі чи на дивані, беріть каву й котика, та вмикайте трансляції чи панорами кращих музеїв світу!

Тут зібрані віртуальні тури музеями світу, інформація про витвори мистецтва, навіть можна створити власну віртуальну збірку. Для музеїв в Амстердамі, Сеулі, Мехіко навіть можливо використати функцію “Перегляд вулиць”. Загалом, у додатку багато музеїв-партнерів. Переглядайте експонати Версалю, Ермітажу, Уффіці, Мехіко та сотень інших. На платформі є можливість відсортувати експонати за митцями, мистецькими напрямками, темами, дізнатися більше про конкретних історичних осіб.

У Франції наразі закриті кордони для відвідувачів. Хоча до пандемії цей найбільший музей світу приймав по 10 мільйонів туристів. Чудово, що віртуальна реальність та технології дозволяють поглянути на музей просто зараз! Мона Ліза доступна зі смартфону, на платформі можна обрати вид екскурсії, переглянути різні точки музею. Картини та скульптури виглядають прекрасно, та ще й ніхто не “перекриває” вам огляд.

Більше 11 тисяч експонатів, картини з описами та цікавими фактами чекають відвідувача. Можна й подивитися окремо витвори Рубенса, Рафаеля, Гойя та інших митців.

Музей для глядача постає у форматі 3Д, нагадуючи ляльковий будинок. Можна обрати будь-яку оглядову точку або ввімкнути екскурсію та милуватися всіма експонатами по черзі. Театр-музей заснував сам Сальвадор Далі, якийсь час прожив в частині музею. Сюрреалістичний художник створив такий же цікавий і екстравагантний музей з кімнатою-обличчям, величезною перукою, диваном-губами.

Тут знаходиться одна з найкращих колекцій сучасного мистецтва у світі. 200 тисяч робіт, з яких онлайн можна переглянути більше 90 тисяч. Кажуть, спостерігаючи оригінальні картини у стилі імпресіонізму та кубізму можна побачити щось своє. Незвичайні форми та стилі сучасного мистецтва повністю розкрилися в цьому музеї. Тут можна побачити “Зоряну ніч” Ван Гога, роботи Пікассо, Малевича.

Українські музеї онлайн

На карантині українські музеї також стали активно показувати експозиції в соцмережах, проводити прямі ефіри, онлайн-лекції  та створювати віртуальні тури.

Музей світового мистецтва в Україні. Тут представлені колекції Європи, Азії та Давнього світу. Богдан та Варвара Ханенки — благодійники, які колекціонували велику кількість художніх творів. На сайті є декілька віртуальних підбірок: «Європейське мистецтво 14-19 століть», «Ранньовізантійські ікони 6-7 століть», «Мистецтво Давнього світу», «Мистецтво індуїзму та буддизму», «Мистецтво Китаю», «Мистецтво ісламу», «Мистецтво Японії».

На каналі в Youtube можна переглянути онлайн-екскурсію та лекції про мистецтво. Канал покликаний показати сучасні проблеми, розповісти про художників різних періодів. Тут можна побачити ікони різних періодів, картини Айвазовського, Куїнджі, Врубеля.

На сайті можна переглянути одразу 7 українських музеїв просто неба: “Запорізька Січ”, Резиденція Богдана Хмельницького, Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини, Національний музей народної архітектури та побуту України, Мамаєва Слобода, Музей народної архітектури та побуту “Шевченківський гай”, Музей народної архітектури та побуту в Ужгороді. Звісно, в таких місцях хочеться побувати особисто, прогулятися по старовинних хатках, подивитися, де жив Хмельницький чи загалом наші предки. Такий гід допоможе обрати, куди вирушити.

Сподіваємося, вам сподобалися музеї з нашої підбірки. Обов’язково відкривайте для себе улюблені експозиції. Можна знайти й безліч інших світових та українських музеїв. Навіть онлайн-прогулянки та лекції розважать вас на карантині. Тим більше, щоб потрапити в музей, не треба виділяти багато часу чи грошей на квитки, тільки натиснути кнопку.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти