«Пуста скеля» або Холенфелс: замок, який варто відвідати (фото)

370

Один із найпопулярніших у «Долині семи замків» – замок Холенфелс у Люксембурзі. Історія його починається на березі річки Айс у далекому ХІ ст., з люксембурзького ця назва перекладається як «пуста скеля». У давнину під замком знаходилась величезна кількість тунелів та таємних ходів, про що свідчать численні вибоїни у скелях.  Раніше замок виконував оборонну роль, на сучасному ж етапі, знаходячись поруч із студентським гуртожитком він служить місцем для вечірок та проведення різноманітних заходів.

І справді, замок заснований у ХІ ст., проте перша історична згадка про нього датована 1129 роком, коли лорд Холенфелс Людольф отримав право на володіння водами, які знаходились усього за 400 метрів від палацу. Починаючи з XV ст. споруда дуже часто міняла своїх власників, видозмінювалась та вдосконалювалась: для того, щоб піднятись на вершину 39-метрової вежі було збудовано гвинтові сходи, всередині ж можна натрапити на вишукані скульптури, різьблені каміни та видовжені готичні вікна. Пережив Холенфелс і захоплення французами в кінці XVII ст., й іспанців, а потім знову французів.

1929-го року почалася реставрація замку а в середині ХХ ст. право власництва викупила влада Люксембургу, яка заснувала там молодіжний центр, що включає різні установи, спрямовані на покращення навчання та дозвілля студентів.

Загалом замок не може похвалитись величною історією або ж величезними розмірами, проте все-таки його хочеться відвідати. Дві готичні вежі та невеликий палац біля неї виглядають затишно та гармонійно, а підвісний міст додає атмосфери старовинності.

На жаль, у замку не проводять екскурсій, але туди все-таки можливо потрапити, попередньо домовившись про відвідини. До того ж, крім палацу Холенфелс поблизу знаходяться інші, не менш дивовижні замки, то ж чому б не влаштувати собі екскурсію у минуле, подивившись їх усі? «Долина семи замків» – це поєднання мальовничої природи та старовинної архітектури, у якої є своя історія і таємниці, приховані зеленими лугами та високими деревами. Люксембург – місто, однозначно рекомендоване кожному туристу.

автор Радюк Ольга спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти