Шацькі озера – місце сили.

834

Нас самому краєчку території України, поблизу польського і білоруського кордону, розташовані Шацькі озера . Зараз вони складають Шацький національний парк , а візитною карткою місцевості є найбільше з озер – Світязь. Чистота води в озері настільки велика, що дно можна розгледіти навіть на глибині 5-8 метрів. Світязь ще і найглибше озеро в Україні, з максимальною глибиною 58 метрів. За своїми розмірами це другий, після озера Ялпуг, природна водойма в країні.

Через значних розмірів Світязя в штормову погоду на озері нерідкі хвилі метрової висоти.

Туристичне та рекреаційне значення озера Світязь дуже велике: пологі спуски, чиста вода і хороший прогрів озера в літній час роблять його улюбленим місцем у відпочиваючих.

Чистота і санітарні показники води Світязі також на високому рівні. Вважається, що вода з озера Світязь – найсмачніша в Україні. Підвищена прозорість води призводить до того, що сонячні промені безперешкодно проникають в саму глиб озера, що сприятливо впливає на водну екосистему і розвиток організмів.

За свою глибину і чистоту води озеро Світязь ще називають українським Байкалом.Подібність ще і в карстовому походження обох озер. Озеро Світязь – величезний накопичувач прісної води з тисячолітньою історією, зобов’язаний своїм існуванням древньому льодовику і підживлення з артезіанських джерел.

Шацькі озера на Волинській землі – ще один приклад зон з особливою біоенергетикою.

На думку головного архітектора ДП Українського державного науково-дослідного інституту проектування міст «Діпроград» Айлікової Анни, крім стандартних енергетично наповнених місць – місць сили – є ще території з особливою відновлювальної енергетикою, здатні за короткий термін зробити благотворний вплив на здоров’я людини.

Пам’ятки Шацьких озер складаються з комплексу природних складових – м’якого клімату, різноманітного тваринного і рослинного світу, природних красот. На Шацьких озерах не буває занадто багато гучних відпочиваючих, а тиша лише підкреслює велич природних соснових лісів. Хочете відпочити від суєти і міського шуму? Тоді ласкаво просимо на Шацькі озера! Відпочинок на Світязі стане для вас незабутнім та неповторним.

Інформація

Поблизу Шацьких озер створені умови для відпочиваючих: тут розташовані пансіонати і будинки відпочинку, а при бажанні можна без зусиль зняти житло у місцевих жителів.

На самому заході України є й інші цікаві пам’ятки. На зворотній дорозі варто відвідати Луцьк, місто Львів, а далі – або по Варшавській, або по Житомирській трасі -заехать в Рівному.

Як дістатися до Шацьких озер

shatskie-ozera-9

При від’їзді з Києва до Шацьких озер можна дістатися по Варшавській трасі , повернувши до озер в м Любомлі. Відстань від Києва до місця призначення становить 550 км, або приблизно 6 годин шляху з двома невеликими зупинками.

Варшавська траса відрізняється хорошим асфальтобетонним покриттям, і подорож на машині не буде для вас занадто обтяжливим. Дорога має по одній смузі в кожному напрямку, лише у перехресть розширюючись до двох смуг. З огляду на невисокий потоку машин цього буває достатньо. Невелика частина траси має широку узбіччя.

При виїзді зі Львова на Шацькі озера доведеться зробити невеликий гак , оскільки прямий дороги туди немає. Оптимальний маршрут – через Дубно, Луцьк та Ковель – складе 370 км шляху.

Якщо ви зібралися дістатися на поїзді, вибирайте напрямки до Луцька або Ковеля. Звідти до озер можна буде доїхати на маршрутці.



• не пропусти