Річка Соча, одна з найкрасивіших річок Європи, Словенія та Італія (20 фото)

1523

Одна з найкрасивіших річок Європи – це, безумовно, річка Соча (словен. Soča, Ізонцо італ. Isonzo), яка протікає по території Словенії та Італії. До речі, в Італії цю річку прийнято називати Ізонцо. Загальна протяжність Сочі невелика – 138 кілометрів, 96 з яких припадає на Словенію і тільки 43 – на Італію.

Туристів ця річка притягує своїми дивовижно красивими берегами, на яких розташувалося безліч визначних пам’яток, запаморочливими підвісних мостів, численних порогів і смарагдовою водою, завдяки якій в Словаччині Сочу прийнято називати «Смарагдової красунею».

Почати знайомство з цією річкою можна традиційно – з верхів’я. Свій початок Соча бере неподалік від вершини Триглав, на її західному схилі. Тут розташований національний парк Триглав, де теж є на що подивитися. Далі річка протікає через Юлійські Альпи. Скелясті береги, глибока долина з неймовірно красивими обривистими схилами і мальовничими видами – все це, звичайно, заслуговує на увагу. Але найбільше Соча приваблює саме водних туристів, які хотіли б випробувати себе в екстремальній ситуації і спуститися через пороги.

В цілому, щоб побачити Сочу ви можете відправитися в одне зі словенських містечок, розташованих на її берегах – Кабарід, Бовец, Нова-Гориця або Толмін, а також в італійські Горіція і Монфальконе, яке знаходиться недалеко від її гирла.

Соча – дуже різна. У верхів’ях являє собою бурхливий гірський струмок, а після Бовеца розширюється, але все одно відрізняється швидким плином. Є на річці і водосховище, так як нижче міста Толмін на річці побудована ГЕС.

Обов’язково варто побачити кам’яний Солканскій міст довжиною 220 метрів, який перекинутий через Сочу близько Ново-Горіци. Крім того, можна відвідати меморіальний музей в Кобарид, який присвячений «12 битвам на Ізонцо», що відбувалися в околицях ріки під час Першої світової війни.



• не пропусти