Древній монастир Святого Наума, Македонія (19 фото)

988

Монастир Святого Наума (мак. Манастир «Свети Наум») в Македонії розташований на березі озера Охрід, недалеко від албанського кордону. Він отримав назву на честь свого засновника і одного з найбільш шанованих і відомих святих у Болгарії та Македонії.

Життя і діяльність Святого Наума, який був реальною історичною постаттю, описаний в кількох літературних працях. Цей церковний подвижник вважається одним з основоположників болгарської релігійної літератури. Крім того, існує легенда, в якій говориться, що Святий Наум володів даром зцілення хворих. Македонці впевнені, що приклавши вухо до саркофагу з мощами подвижника, і зараз можна почути биття його серця.

Святий Наум заснував монастир в 905 році. Архітектурне рішення будівлі, наскільки його вдалося відтворити в ході розкопок, досить незвично. Монастир був виконаний у вигляді трилисника. Немає точних даних про час руйнування будівлі, але, по всій видимості, це сталося перед прибуттям до Македонії турків.

Існуюча сьогодні церква була відновлена ​​в XVI столітті під час Оттоманського періоду. Сама будівля перетворилося, набула вигляду хрестоподібного будови з куполом. І хоча в 1875 році внаслідок сильної пожежі значна частина споруди згоріла дотла, монастир зберігся до наших днів саме в цьому образі. Мощі Святого Наума поховані в окремій палаті в південній частині монастиря. Численні фрески і старовинні церковні прикраси не збереглися до нашого часу, але в монастирі є картини, що датуються початком десятого століття.



• не пропусти