Дивовижний Храм Пура Улун Дану на мальовничому озері Братан, острів Балі (6 фото)

470

Храм Пура Улун Дану й мальовниче озеро Братан, на березі якого він розташований, – популярні екскурсійні об’єкти острова Балі. В ході поїздки туристи познайомляться з одним із найкрасивіших храмів острова і насолодяться красою природи. Екскурсію до храму Пура Улун Дану незмінно вибирають любителі фотографувати – барвисті шикарні пейзажі цього дивовижного місця гідні зберегтися в фотоальбомі.

Озеро Братан вважається на Балі священним. Воно розташоване в центральній частині острова, біля підніжжя другої за величиною гори Балі Гунунг-Катуру, на висоті 1,2 км над рівнем моря. У деяких місцях озера глибина сягає 35 метрів. Район Балі, де знаходиться Братан, відрізняється буйною екзотичною рослинністю – озеро оточують королівські ліси і вулканічні масиви. Найчистіша вода озера Братан використовується балійцями-фермерами, що вирощують фрукти, каву, ваніль, какао – це джерело благополуччя їх діяльності. Тому місцеві жителі поклоняються богині озера – Деві Дану й щедро обдаровують її регулярними підношеннями. За давнім переказом, кожного, що скупається у воді озера Братан, очікує молодість і довголіття. Кожен житель Балі вважає своїм обов’язком відвідати хоча б один раз в рік це священне озеро і, занурившись в нього, пройти процедуру очищення.

Храмовий ансамбль Пура Улун Дану, зведений в 17 столітті, знаходиться на березі озера Братан. Деякі будівлі храму – вежі невеликого розміру розміщені на невеликих острівцях озера. Пура Улун Дану є головним балійскім водним храмом і одним з дев’яти найбільш священних на острові. Старовинна легенда свідчить, що своєму виникненню Пура Улун Дану зобов’язаний майстрам-зброярам, ​​кували для королів і їх воїнів магічні кинджали. Пізніше зброярі були вигнані з цих місць загарбниками, що прибули з острова Ява.

Жителі Балі і паломники активно відвідують Пару Улун Дану, скоюють тут релігійні обряди і церемонії, звертаючись до богині Деви Дану. Над озером часто можна бачити клуби пахощів, які віруючі спалюють, щоб заслужити розташування богині, від якої залежить родючість їх земель.

Зовні храм Пура Улун Дану виглядає дуже ефектно – пагоди з багатоярусними дахами наче ростуть з блакитної води озера. Гладь озера Братан, величні гори і зелені ліси дивно гармоніюють зі старовинним будинком храму. На території храмового комплексу дуже затишно, ошатно і доглянуто. Щоб потрапити в храм, треба пройти по спеціальному дерев’яному містку. Біля території храму можна сфотографуватися з ігуанами, зміями, кажанами.

Неподалік від храмового комплексу працює ресторан і невеликий ринок з місцевими товарами і сувенірами. Храм Пура Улун Дану відкритий для туристів щодня, з 8.30 до 18 годин.

Також на озері Братан створені умови для активного відпочинку. Тут працює пункт прокату каное і водних велосипедів, є можливість покататися на водних лижах або зайнятися парасейлінг.

читайте також про інші Визначні пам’ятки острова Балі, Індонезія