Готель Пустельний Лотос Сян Ша Вань в пустелі Гобі. Фото

536

Азіатська архітектурна фірма PLaT є автором унікального проекту готелю Пустельний Лотос Сян Ша Вань в пустелі Гобі. Проект буквально випромінює унікальність, а починається вона з його унікального місця розташування в самоті серед пісків і безплідних земель пустелі в оточенні піщаних барханів. Найбільша важкість для дизайнерів полягала в тому, щоб люди захотіли приїхати в подібне місце, і, по-моєму, вони з нею впоралися.

При роботі над проектом активно використовувалися місцеві матеріали, причому як для будівельних робіт, так і для оформлення інтер’єру. Мова йде саме про пісок. Піском заповнена підлога в холі будівлі, виникає відчуття, що пісок просто засипався всередину, але це не більше ніж дизайнерське рішення, хоча і дуже неординарне. Міцні стіни будівлі справляються з вітровим навантаженням з будь-якого боку в рівній мірі, а багатоярусна структура з різьбленим краєм і великою кількістю навісів дозволяє постояльцям готелю не часто стикатися з палючим пустельним сонцем.

Кругова структура будівлі є досить незвичайною в нашому сучасному світі, тому як архітектори повинні створювати будівлі, які б відповідали вимогам існуючої транспортної системи, а вулиці в сучасній забудові в більшості випадків перетинаються практично під прямими кутами. Якщо ж будувати будівлю в пустелі, то нічого не буде обмежувати вибір його форми крім особистих переваг архітектора і ідей, які він намагається вкласти в створюваний проект. Кругла будівля має масу переваг, але головне, що це не об’їжджена вздовж і впоперек форма прямокутника, яка в забудові нашої батьківщини є чи не єдиною, яку можна побачити. Люди приїжджають у готель-курорт Пустельний Лотос Сян Ша Вань в пустелі Гобі явно не для того, щоб бачити всюди рідні чотири стіни і щоб все нагадувало про далеке будинку, а скоріше навпаки, тому незвичайна форма будівлі припала тут як не можна до речі.

У пустелі навіть можна відчути своєрідний затишок, але зовсім не такий, як в домашніх умовах, це може бути затишок величезного круглого намету гостинного кочівника. Будівля готелю дійсно чимось нагадує шатер, але ні про який кочовий способ життя тут не може бути й мови, адже будівля просто величезна. Види пропаленого сонцем піску чи снігу, в пустелі Гобі сніг – не рідкість, на тлі чистого блакитного неба залишаться в пам’яті відвідувачів назавжди, але краще все-таки брати з собою фотоапарат, щоб можна було ще й поділитися своїми спогадами з іншими.

Готель Пустельний Лотос Сян Ша Вань в пустелі Гобі (1)

Готель Пустельний Лотос Сян Ша Вань в пустелі Гобі (2)

Готель Пустельний Лотос Сян Ша Вань в пустелі Гобі (3)

Готель Пустельний Лотос Сян Ша Вань в пустелі Гобі (4)

Готель Пустельний Лотос Сян Ша Вань в пустелі Гобі (5)

Готель Пустельний Лотос Сян Ша Вань в пустелі Гобі (6)