Хвилюючі склепіння будинку Каса Міла, побудованого архітектором Антоніо Гауді (Барселона)

1894

Будинок Каса Міла (Casa Milà) , відомий також під назвою «La Pedrera» можна порівняти з перлиною з архітектурного намиста, яке красуні-Барселоні підніс найвідоміший архітектор Антоніо Гауді . Криволінійні перекриття між поверхами нібито зберігають пам’ять про морських хвилях, склепіння настільки легкі, що несуться вгору, химерно зігнуті арки і колони вдало доповнюють цей ансамбль. Дивно, але цей будинок, що вражає екстравагантністю стилю і сучасної експресією, був побудований століття тому. У 1984 році будинок став першим з усіх пам’яток архітектури, побудованих в ХХ столітті, який увійшов до списку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Коли незвичайну будівлю з’явилося у центрі Барселони в далекому 1920 році, іспанці абсолютно не оцінили геніальність задуму архітектора. Каса Міла сприйняли як насмішку над жителями міста, тому у багатьох будівля викликало лише огиду. Місцева влада навіть пішли на радикальний крок – оштрафували господарів будинку за порушення будівельних норм. Сьогодні ж архітектурний шедевр Антоніо Гауді став справжнім культурним «серцем» Барселони: тут постійно проводяться всілякі виставки та культурні заходи. До речі, не так давно в Каса Міла демонструвалися паперові прикраси Сандри Ді гіацинт , про що ми писали на нашому сайті vSviti.com.ua.

Каса Міла, без сумніву, – один з найвідоміших символів Барселони. Своє неофіційну назву «La Pedrera», що буквально означає «каменоломня», воно отримало через те, що стіни будівлі виконані з цілісного сірого каменю, балкони, більше схожі на печерні входи, прекрасно доповнюю візуальний ряд.

Всередині будівлі, яке має незвичну «кругову» форму розташовано три дворика, пофарбовані в теплі тони. Окремо варто сказати про дах: сюди варто заглянути, щоб побачити забавніше труби-скульптури, що більше нагадують сюрреалістичних істот, а також окинути поглядом центр міста, адже Каса Міла – одне з найвищих будівель в цьому районі.

Ще одна особливість будинку Каса Міла – це велика кількість вікон. Вони є практично в кожній кімнаті, хоч для 19 століття це було нехарактерно. Кімнати буквально залиті світлом, що робить їх ще більш привабливими для відвідувачів. Кілька квартир на верхньому поверсі перетворені в музей, їх можна оглянути під час екскурсії, а от в інших досі живуть каталонські сім’ї, деякі стали офісними приміщеннями.

Важко переоцінити внесок Антоніо Гауді в розвиток світової архітектури, адже і сьогодні його роботи надихають багатьох креативних художників на створення справжніх шедеврів. Наприклад, Saimir Strati присвячує Гауді запаморочливі мозаїки, студія Moment Factory влаштовує масштабне проекційне шоу на Храмі Святого Сімейства , а Карін Франкенштейн створює особливу “пластичну” меблі, що нагадує вигнуті фасади будівель, спроектованих майстром. Мабуть, щоб розгадати секрет таланту Гауді, досить згадати його ж слова: “Оригінальність – це повернення до витоків”.

Хвилюючі склепіння будинку Каса Міла, побудованого архітектором Антоніо Гауді (1)

Хвилюючі склепіння будинку Каса Міла, побудованого архітектором Антоніо Гауді (2)

Хвилюючі склепіння будинку Каса Міла, побудованого архітектором Антоніо Гауді (3)

Хвилюючі склепіння будинку Каса Міла, побудованого архітектором Антоніо Гауді (4)

Хвилюючі склепіння будинку Каса Міла, побудованого архітектором Антоніо Гауді (5)

Хвилюючі склепіння будинку Каса Міла, побудованого архітектором Антоніо Гауді (6)



• не пропусти