Супервулкан і Національний Парк Єллоустон (ФОТО)

8716

Національний парк Єллоустоун заснований американським Конгресом і затверджений президентом Грантом 1 березня 1872р. Національний парк розташований насамперед у штаті Вайомінг, хоча він також простирається в Монтану і Айдахо. Єллоустон, який, як широко вважають, був першим національним парком в світі, відомий його дикою природою і геотермічними особливостями, особливо гейзером Олд Фейсфул, одним з найпопулярніших в парку. Супервулкан Єллоустоун також вважається одним з найсильніших у світі.

Корінні американці жили в Єллоустонському регіоні протягом принаймні 11,000 років. Область була досліджена під час експедиції Льюїса і Кларка на початку 19-го сторіччя. Після цього було споряджено безліч інших експедицій. У 1917 управління парком було передано Службі національних парків, яка була створена роком раніше. Була створена інфраструктура, і вчені досліджували більше ніж 1,000 місць розкопок.

Єллоустонський національний парк охоплює область в 3,468.4 квадратних миль (8,983 km²), що включають озера, каньйони, річки і гірські ланцюги. Озеро Йеллоустоун – одне з найбільших висотних озер в Північній Америці і зосереджено по Єллоустонській Кальдері, найбільшому супервулкані на континенті. Кальдеру вважають діючим вулканом. Супервулкан вивергався з величезною силою кілька разів за минулі два мільйони років. Половина всієї геотермічної активності у світі припадає на Єллоустон. Потоки лави від вивержень вулкана покривають більшу частину земельної площі парку, який є головною центральною частиною Великої Єлловстонській Екосистеми. Це найбільша, що залишається майже непошкодженою екосистема в північній помірній зоні Землі

Сотні видів ссавців, птахів, риби та рептилій мешкають в Йеллоустоун. Єллоустонський Парк – найбільше і найвідоміше місце розташування мегафауни в континентальних Сполучених Штатів. Ведмеді грізлі, вовки і вільно пасуться стада бізона і лося – це тільки невелика її частина. У парку є численні розважальні можливості, включаючи піший туризм, кемпінг, греблю, ловлю риби та огляд визначних пам’яток. Бруковані дороги забезпечують хороший доступ до найбільших геотермічних областям, деяким озерам і водоспадів. Протягом зими тут популярні зимові види спорту.

Парк розташувався на Єллоустонскому Плато в середньому узвишші 2,400 метрів над рівнем моря. Плато обмежена майже з усіх боків гірськими ланцюгами Скелястих гір, які коливаються від 2,700 до 3,400 метрів у висоту. Найвищий пункт в парку на Орлиному Піке висотою в 3,462 метра, а найнижчий – Різ Крик в 1,610 метрів. Сама виділяється вершина на Єллоустонському Плато – Гора Уошберн на 3,122 метрах.

Єллоустоун – один з найпопулярніших національних парків в Сполучених Штатах. З середини 1960-х по крайней мере 2 мільйони туристів відвідували парк майже кожен рік. У 2010 був встановлений рекорд відвідувачів в липні: 975,000 чоловік. Липень – самий напружений місяць для тутешніх місць. На пікових літніх рівнях, 3,700 співробітників працюють на концесіонерів Єллоустонскому парку. Концесіонери управляють дев’ятьма готелями і будиночками з 2,238 готельними номерами та доступними кімнатами. Вони також спостерігають за бензоколонками, магазинами і більшістю наметових таборів. Ще 800 співробітників працюють тут на постійній основі.

Служба національних парків підтримує 9 центрів допомоги туристам і музеї. Вона відповідальна за обслуговування історичних структур та інших 2,000 будівель. Ці структури включають Національні Історичні пам’ятки, такі як гейзер Олд Фейсфул, один з найкрасивіших гейзерів у світі, і весь форт Єллоустоун. Історичні та освітні екскурсії доступні тут цілий рік, як і програми похідного багаття, прогулянки та інші численні літні забави.

Полювання не дозволена, хоча вона дозволена в навколишніх національних лісах протягом відкритого сезону. Лов риби – популярна діяльність, і Єллоустонський ліцензія видається за запитом. У більшості вод парку дозволена тільки нахлистовая риболовля, а рибу потрібно випускати. Веслування заборонена на всіх річках і струмках, за винятком 5-мильного відрізка Річки Льюїс між Озером Льюїса і Шошоуна. Біля озера Йеллоустоун є пристань для яхт, це найпопулярніше призначення для плавання на човні.

У ранній історії парку відвідувачам дозволяли, і іноді навіть заохочували, годування ведмедів. Ведмеді навчилися випрошувати їжу, і відвідувачі намагалися не упустити шанс сфотографуватися разом з ними. Це призвело до постійних численним ранам і каліцтв. У 1970 чиновники змінили свою політику і запустили енергійну програму, щоб розповісти громадськості про небезпеки тісного контакту з ведмедями і спробувати усунути можливості для ведмедів знайти їжу в наметових таборах. В останні роки, число людських ран і смертельних випадків істотно знизилося, і відвідувачі Йеллоустоун знаходяться в набагато меншій небезпеці.

Єллоустонський Кальдера – вулканічна кальдера, розташована в національному парку іноді звана супервулканом. Кальдера розташована в північно-західному куті Вайомінгу. Основна частина супервулкана покриває територію приблизно в 55 на 72 кілометри.

Єллоустоун знаходиться на гарячій точці, де легка, гаряча мантія знаходиться дуже близько до поверхні. За минулі 18 мільйонів років ця гаряча точка справила ряд послідовність сильних вивержень. Разом ці виверження допомогли створити східну частину Рівнини з колись гористій області. Принаймні дюжина цих вивержень була настільки масивна, що вони класифікувалися, як суперізверженія. Виверження вулкана іноді звільняють свої запаси магми так стрімко, що вони утворюють географічну депресію, названу кальдеро. Кальдери, утворені від вибухових суперізверженій, можуть бути настільки дуже широкими і глибокими, утворюючи озера великих розмірів і руйнуючи широкі ряди гірських ланцюгів.

Останнє повномасштабне виверження Єллоустонського супервулкана сталося майже 640,000 років тому, викинувши приблизно 1,000 км³ скелі, пилу і вулканічного попелу в небо.Геологі детально контролюють рухи Єлловстонський Плато, яке складає в середньому 1.5 сантиметри в рік в результаті змін у тиску магми.

Підняття Єллоустонського плато кальдери в період між 2004 і 2008 склало майже 7.6 см в рік, що в три рази більше, ніж найбільша зареєстроване рух починаючи з 1923 року. З літа 2004 по літо 2008 поверхню землі в межах кальдери перемістився вгору на цілих 20 сантиметрів.

До кінця 2009 підйом значно сповільнилося і, здавалося, зупинився. У січні 2010, USGS заявили, що “підйом Єллоустонський Кальдери сповільнився значно” і що підйом триває, але у більш повільному темпі. Американська Геологічна служба, вчені університету Юти та Служби національних парків з Єлловстонській Обсерваторією Вулканів стверджує, що вони “не бачать доказів, що якесь катастрофічне виверження станеться в Йеллоустоун в осяжному майбутньому. Інтервали повторення цих подій не регулярні і не передбачувані.”

Парк входить в список найкрасивіших місць світу , з якими я і рекомендую Вам ознайомитися в продовженні.

Супервулкан і Національний Парк Єллоустоун (1)

Супервулкан і Національний Парк Єллоустоун (2)

Супервулкан і Національний Парк Єллоустоун (3)

Супервулкан і Національний Парк Єллоустоун (4)

Супервулкан і Національний Парк Єллоустоун (5)

Супервулкан і Національний Парк Єллоустоун (6)

Супервулкан і Національний Парк Єллоустоун (7)

Супервулкан і Національний Парк Єллоустоун (8)

Супервулкан і Національний Парк Єллоустоун (9)

Супервулкан і Національний Парк Єллоустоун (10)

Супервулкан і Національний Парк Єллоустоун (11)

Супервулкан і Національний Парк Єллоустоун (12)

Супервулкан і Національний Парк Єллоустоун (13)

Супервулкан і Національний Парк Єллоустоун (14)



• не пропусти