Плем’я Короваї та будинки на деревах в Папуа

1207

Глибоко в важкодоступних джунглях південно-східній індонезійській провінції Папуа, приблизно на 150 кілометрів углиб країни від Арафурского моря, живе плем’я Короваї – клан, повністю ізольований від іншої частини світу. Вони – мисливці-збирачі, що живуть в нечисленному суспільстві традиційних сімейних зв’язків, яке повинно розділити все, що вони мають, щоб вижити. До їх відкриття голландським місіонером в 1974, у Короваї не було взагалі ніяких контактів із зовнішнім світом.

Люди племені Короваї живуть у будинках на деревах, розташованих у висоті від 6 до 12 метрів, але деякі з них піднімаються на цілих 35 метрів над землею. Зазвичай будинку засновані на єдиному дереві, але часто фундамент будинку складається з декількох стовбурів, що забезпечує додаткову підтримку. Ці будинки на деревах захищають сім’ї не тільки від роїв москітів на рівні нижче, але також і відображають нападу дратівливих сусідів і злих духів.

Щоб побудувати будинок на дереві, відбирається міцне дерево баньян, щоб функціонувати як центральний оплот. Верхівка дерева віддаляється і спочатку будується структура підлоги з пальми саго. Стіни і дах створюються з тих же самих листів.

Настил повинен бути досить сильним і міцним, оскільки будинки на деревах часто служать домом цілої дюжині людина. Сухі ліани і стовбури дерев з надрізами протягнуті від підстави будинку на дереві, щоб забиратися наверх. Ця драбина тремтить від кожного кроку і попереджає жителів, що відвідувач на підході.

Korowai – чудові мисливці-збирачі. З початку 1990-их деякі з них стали співпрацювати з туристичними компаніями, що продають тури в цю область, що приносить їм помірний додатковий дохід. Це дивно, адже менше ніж два десятиліття тому вони навіть не знали, що світ існував поза їх джунглів.

У 90-х роках сторонні люди почали експлуатувати цю область в пошуках цінної деревини агару, або агарового дерева. У 1997 році за 1 кілограм агару, зібраний місцевим папуасом, давали 4 долари. У кінцевому рахунку торговець продавав його в на близькосхідному та європейському ринку за тисячу доларів. Ця діяльність також спричинила поширення проституції в джунглях, посприявши поширенню епідемії СНІД по всій території Папуа. У кінцевому рахунку ця торгівля закінчилася в 1999.

Про племені Короваї знято кілька документальних фільмів. У 1993 році знімальна група зафіксувала будівництво будинку на дереві, а так само практику людоїдства, як форму кримінального судочинства. У 2011 році плем’я показали по BBC в передачі “Human Planet”.

Плем'я Короваї та будинки на деревах в Папуа (1)

Плем'я Короваї та будинки на деревах в Папуа (2)

Плем'я Короваї та будинки на деревах в Папуа (3)

Плем'я Короваї та будинки на деревах в Папуа (4)

Плем'я Короваї та будинки на деревах в Папуа (5)

Плем'я Короваї та будинки на деревах в Папуа (6)

Плем'я Короваї та будинки на деревах в Папуа (7)

Плем'я Короваї та будинки на деревах в Папуа (8)



• не пропусти