Химерні соляні відкладення в Мертвому морі

987

Біблійна легенда свідчить, що на території сучасного Мертвого моря колись розташовувалися міста Содом і Гоморра, спалені Богом за те, що місцеві жителі були дуже злі та грішні. Вижити вдалося лише Лоту (племіннику Авраама) і його дочкам, втікачам з палаючого міста, а от його дружина обернулася, порушивши заборону, за що була перетворена на соляний стовп . Незважаючи на те, що археологам так і не вдалося відшукати сліди легендарних міст, соляні відкладення химерних форм досі вражають мандрівників, які приїжджають на берег самого солоного озера в світі.

Хімічний склад води в Мертвому морі унікальний: її щільність настільки висока, що потонути просто неможливо, а через підвищену солоность (в 8,6 разів сильніше, ніж в океані) ще давньогрецький вчений Павсаній назвав це озеро «мертвим», вказуючи, що в цих водах не може бути живих організмів. У воді міститься 35 видів корисних копалин, серед яких магній, кальцій, калій, бром, сірка та йод. Це призводить до утворення кристалічних відкладень хитромудрих форм.

Найбільш вражаючими виглядають «соляні гриби» – які «виростають» в мілководних ставках біля пляжу. Їх «капелюшки-капюшони» можуть досягати півметра в діаметрі. Такі «гриби» формуються при низькій температурі повітря, коли після нічного інтенсивного випаровування на поверхні води починають формуватися прямокутні кристали кухонної солі. Інші соляні утворення можуть нагадувати білі квіти анемони або коралові рифи, снігові хмари, опустилися на дно моря, або міхури пінливих хвиль, застиглих у берега.

В останні десятиліття площа Мертвого моря стрімко скорочується, оскільки велика кількість прісної води забирається з річок, що живлять озеро. Ця вода необхідна для використання в сільському господарстві та гірничодобувної промисловості. У 2009 році був запропонований проект по збереженню Мертвого моря, які припускає постачання Йорданії опрісненої водою з Червоного моря. Орієнтовний термін його реалізації – 2017 рік, це дозволить зберегти ресурси Мертвого моря.

Химерні соляні відкладення в Мертвому морі (1)

Химерні соляні відкладення в Мертвому морі (2)

Химерні соляні відкладення в Мертвому морі (3)

Химерні соляні відкладення в Мертвому морі (4)

Химерні соляні відкладення в Мертвому морі (5)

Химерні соляні відкладення в Мертвому морі (6)



• не пропусти