Осіннє рівнодення 2018: дата, традиції, ритуали, прикмети

1827

Осіннє рівнодення це астрономічне свято, дата якого залежить від року. У 2018 році осіннє рівнодення відбудеться 23 вересня. У більшості народів світу до цих пір надають особливого значення таким подіям як сонцестояння чи рівнодення. Навіть вважають цю пору надзвичайно магічною. Українці також вірять у магічну силу цього дня, тож ми розповімо про народні вірування і звичаї осіннього рівнодення.

Що таке осіннє рівнодення?

Почати варто саме з цієї інформації, адже люди часто плутають рівнодення та сонцестояння. Сонцестояння, це період, коли день або ж ніч досягають свого піку у часі. Існує літнє сонцестояння, коли день є найдовшим у році, а ніч найкоротшою і зимове, коли все навпаки: ніч найдовша у році, а день відповідно — найкоротший. Рівнодення існує також два: весняне та осіннє. В обох випадках — це два дні у році, коли на протязі року, коли день і ніч тривають однаковий відрізок часу.

Як раніше відзначали осіннє рівнодення?

Перш за все — проводили гучні гуляння присвячені урожаю та дякували природі перед зимою за її щедрі дари. Влаштовували ярмарки та вечорниці, пекли щедрі пироги.

Ярмарки були справжнім магічним ритуалом, який мав на меті привернення хорошого урожаю на наступний рік. Задля залучення вдачі треба було похизуватись цьогорічним урожаєм перед усіма: винести на ярмарку найкращі дари природи, похвалити їх перед людьми.

Вшановували під час осіннього рівнодення душі померлих, які за віруваннями — допомагали із цією вдачею і спостерігали за своїми родичами на землі у цей день.

Жінки вмивались на світанку водою, яка мала в цей день магічні властивості, аби залишатись красивою та довше не старіти. Те ж саме робили і з дітьми, аби вони були здоровими.

Позбувались від зайвих речей, спалювали весь мотлох, віддавали речі бідним, продавали щось, влаштовували генеральне прибирання, аби забрати разом з непотребом всі зайві образи, проблеми, невдачі і зустріти прихід нового року оновленим та щасливим.

Що треба зробити на осіннє рівнодення у 2018 році?

Для кожної людини особисто, день осіннього рівнодення, це пора, коли треба шукати внутрішню гармонію та рівновагу. Час для прийняття важливих рішень і найкраща нагода прислухатись до власної інтуїції.

Як і колись, гарною традицією буде очищення від всього зайвого: від образ до старих речей та мотлоху. Віддайте одяг на благодійність, викиньте старе крісло, подаруйте комусь тісне взуття. Пробачте стару образу та спробуйте вирішити невирішені питання, щоб звільнити місце для усього нового в своєму житті.

Влаштуйте “День подяки”. Не такий, як у американців, а свій власний: подякуйте за все що відбулось з вами за цей рік, за все хороше й навіть погане, що слугувало досвідом. Це допоможе перегорнути сторінку й справді відпустити зайве, якщо воно було. Не забудьте подякувати найближчим людям, які допомагали вам на протязі року і робили вас щасливішим.

Якщо вас, як і наших предків, бентежить матеріальний достаток і процвітання господарства, то задобріть долю в цей день: приготуйте найщедріший пиріг, який тільки можете: із сухофруктами, горіхами, медом, цукатами та всім що тільки придумаєте.

Є й маленький ритуал, який може знайти пару тим, хто хоче зустріти омріяне кохання:
Потрібно купити пару до будь якого повсякденного предмету у вашому домі. Це може бути чашка, з якої ви щодня п’єте каву, улюблена спальна сорочка тощо. У цей магічний день всесвіт має вас почути й вас доповнити парою. Головне правило — вірити у щирість своїх намірів та у здійснення бажаного.

Прикмети на осіннє рівнодення:

  • У цей день починається друга часина бабиного літа.
  • Яка погода буде на рівнодення — такою буде й уся осінь.
  • Якщо врожай горобини вдалий, то осінь буде дощовою, а зима холодною.
  • Якщо на горобині та березі до цього часу вже пожовкло листя — морози будуть ранніми і триватимуть всю зиму.
  • Добрий врожай жолудів прогнозує сніжне Різдво.
  • Хороша та тепла погода в цей день віщує лагідну зиму.
  • А от якщо плахи у цей день летять у теплі краї (особливо журавлі), то слід навпаки чекати лютих морозів.
  • Якщо весь вересень до цього часу супроводжувався грозами, то осінь буде сонячною і приємною.

А ви вірите у магію осіннього рівнодення?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти