До дня поезії: 3 відомих українських поетів та 3 крутих літературних проектів

790

До дня поезії ми хотіли підготувати для вас особливу статтю, тому нам здалось, що замало просто опублікувати інформацію про поетів чи їх вірші. Тож вирішили підсолодити текст ще й інформацією про круті українські літературні проекти! Адже серед вас є й ті, хто поезію не тільки читає, але й пише.

Про поетів:

У кожній справі, котру людина обирає за покликом серця, є приклади для наслідування. Це може бути кулінарія, де ти вчишся у відомих кухарів, і власний бізнес, де ти вчишся в успішних бізнесменів. Так само і поезія: кожен, хто сам тяжіє до написання віршів, має своїх улюблених авторів, майстерність яких слугує прикладом. Ці українські автори вже давно заполонили наші серця і стали прикладом для багатьох авторів-початківців:

Сергій Жадан — відомий усім нам не тільки як письменник, але й як поет. Його твори переклали на більш ніж десяток мов світу, а поезія, так само заслуговує світового визнання. Декілька віршів ви можете прочитати тут: https://onlyart.org.ua/sergij-zhadan-davaj-skazhy-yij-shhos-zupy/

Юрій Андрухович –  один із улюблених поетів сучасної молоді. Його твори перекладено та видано у Польщі, Німеччині, Канаді, Угорщині, Фінляндії, Росії, Сербії, США, Швеції, Австрії, Болгарії, Хорватії, Білорусії, Литві, Словаччині і цим, мабуть, усе сказано. Його вірші ви можете знайти тут: https://onlyart.org.ua/modern-ukrainian-poets/virshi-yuriya-andruhovycha/

Юрій Іздрик — як в прозі, так і в поезії, має своє особливе, але не маленьке коло шанувальників. Прочитати декілька його віршів ви можете тут:  https://onlyart.org.ua/modern-ukrainian-poets/virshi-yuriya-izdryka/

Про проекти:

Коли ти хочеш не тільки надихатись іншими людьми, а також стати на творчий шлях, то ти не обов’язково повинен робити це сам. Адже є Litosvita – проект, де навчають письменницькій майстерності, сценарній майстерності, секретам книговидання та аспектам художнього перекладу.

Вони не розкажуть вам, де взяти талант чи як написати вірш, але точно поділяться секретами про те, де брати натхнення, де публікувати вірші і як виходити із творчої кризи. А ще це унікальна можливість приєднатись до літературної школи в Карпатах і познайомитись з однодумцями та з відомими лекторами.

А проект Схід-Захід не вчить літературним тонкощам, але вчить не менш важливим речам. За допомогою письменницького мистецтва, вони об’єднують Схід та Захід нашої країни, публікуючи разом авторів із різних кінців України. Бо ніяка політика не здатна приглушити поклик серця і змусити нас перестати любити одне одного.

Велокнигарня без перебільшення робить літературу ближчою до людей. Вона практично йде людям на зустріч. А точніше їде на велосипедах. Їх велосипеди із книжними поличками, за допомогою небайдужих українців, поїхали шукати спраглих до слова перехожих на вулицях.

Якщо ви знаєте класні літературні проекти, які виводять українських авторів на новий рівень, чи ж маєте улюбленого вітчизняного поета — неодмінно поділіться сьогодні інформацією зі світом. Це буде приємним привітанням для них :-)

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти