Середня вартість новорічного столу 2018 року для української сім’ї з чотирьох осіб підвищиться порівняно з минулим роком майже на третину (31,2%) і становитиме 1350 гривень.
Таку суму озвучив директор Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”, академік НААН Юрій Лупенко. За його словами, для оцінки було взято новорічне меню зі страв, які є традиційними для столу середньостатистичної родини: салати, м’ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої тощо.
У скільки обійдуться українцям новорічні страви – дивіться в інфографіці
Науковці Інституту аграрної економіки підрахували, що три кілограми салату “Олів’є” традиційної рецептури обійдеться у 130,81 грн. Це на 26,5 % більше, ніж при святкуванні Нового 2017 року. Трохи дешевше – 84,68 гривень – коштуватиме салат “Оселедець під шубою” (1,4 кг).
Більше викласти доведеться й за м’ясні продукти. Півкіло нарізки з ковбаси “Салямі” коштуватиме, у середньому, 74,66 гривень, стільки ж підчеревини копченої – 67,50 гривень, а биток зі свинини свіжий – 56 гривень. За кілограм філе курячого свіжого доведеться заплатити 85 гривень. Загалом, вартість 2,5 кілограма м’ясних продуктів на новорічному столі складе 282,96 гривень.
А ось скільки коштуватимуть напої для новорічного столу:
Пляшка шампанського “Артемівське” (0,75 л) коштує 90 гривень. У півтора рази більше – 140 гривень – доведеться заплатити за пляшку (0,5 л) коньяку “Шабо”. Безалкогольні напої обійдуться у 80,47 гривень.
У Києві вартість бюджетного варіанту новорічного столу складе 1450,70 гривень, що на третину більше за вартість новорічного столу 2017 року. Стіл з делікатесами обійдеться мешканцям столиці у 1897,87 гривень.