Квітуча Україна: 15 подій, які варто відвідати цієї весни (фото)

2892

Якщо ви вважаєте, що в Україні нема де відпочивати і на що дивитись, то ви дуже помиляєтесь. Виявляється, в нашій країні є чимало дивовижних куточків, про які мало хто знає – і навесні вони перетворюються у прекрасні місця для відпочинку.

Цвітіння тюльпанів, Кіровоградський дендропарк

фото: mandrivnic
фото: mandrivnic
фото: mandrivnic
фото: mandrivnic
фото: mandrivnic
фото: mandrivnic

Наприкінці квітня-початку травня в Кіровоградському дендропарку розквітає понад 500 тисяч тюльпанів, які перетворюють його на дивовижне видовище, яке можна порівняти з найкращими парками Нідерландів. На території буде чим зайняти дітей, є де поїсти.

Як дістатися: від залізничного вокзалу до проспекту Правди їхати маршрутками № 11 або 106, з автостанції №1 можна скористатися маршрутним таксі № 21, 150, 500, тролейбусом №10 або своїм транспортом.

Вартість: вхід безкоштовний, атракціони від 6 до 20 грн.

Цвітіння сакур, Ужгород

фото: Ivan Kmit
фото: Ivan Kmit
фото: Ivan Kmit
фото: Ivan Kmit
фото: Ivan Kmit
фото: Ivan Kmit

За словами самих ужгородців, обласний центр Закарпаття найпрекрасніший саме наприкінці квітня – коли починається період цвітіння сакур, і все місто вкривається рожевими квітками. Закарпаття – одне з небагатьох місць в Україні, де можуть рости сакури, причиною цього є м’який клімат. Найбільше сакур – на набережній Ужгорода та в старому центрі, забудованому під час чеського періоду.

До цвітіння сакур в місті проходитиме традиційний «Сакура-фест 2015»: ярмарок «Сонячний напій», запуск небесних ліхтариків, творчі конкурси, літературні заходи і багато іншого.

Як дістатися: до набережних Студентська і Незалежності пішки з центру, а до Замкової гори – маршрутним таксі або своїм транспортом по вулиці Замковій, що переходить в Капітульну.

Вартість: по алеї гуляєте безкоштовно, вхід в замок – 15 грн, пільговий – 5 грн.

Розквітає Долина Нарцисів, Закарпаття

фото: Ігор Меліка
фото: Ігор Меліка
фото: Ігор Меліка
фото: Ігор Меліка

На початку травня на Закарпатті спостерігається ще одне захопливе природне явище – цвітіння нарцисів у однойменній долині поблизу міста Хуст. Це частина Карпатського біосферного заповідника. Вона знаходиться на околиці містечка Хуст в урочищі Кіреші. Долина унікальна тим, що це – природний масив нарцисів, один з найбільших у світі – квіти ніхто не висаджував спеціально, вони ростуть тут природним чином.

Як дістатися: від Мукачева до Хуста 66 км, у східній околиці Хуста є вказівник на долину. Ходять автобуси, маршрутки, пішки 4 км.

Вартість: 10–15 грн за вхід у заповідник, на територію замку вхід вільний.

День Львова

фото: www.batyar.lviv.ua
фото: www.batyar.lviv.ua

6556655

2 травня Львів святкуватиме свій День міста. І це чудова можливість провести травневі вихідні у цьому прекрасному місті. 1-2 травня на центральній площі Ринок проходитиме День Батяра – свято людей, які люблять веселі вчинки. Не забудьте заздалегідь забронювати житло, адже на цей період буде гаряче.

Як дістатися: від вокзалу до площі Ринок і до Палацу мистецтв їздять трамвай і маршрутки.

Вартість: платите за сувеніри та шоколад.

Цвітіння Бузкового Гаю у Диканьці

фото: vpoltave.info
фото: vpoltave.info
фото: dykanka.at.ua
фото: dykanka.at.ua

Оспіване Гоголем, селище Диканька на Полтавщині славиться не тільки народними традиціями, але і природними чудесами – Бузковим гаєм і Кочубеївськими дубами, одному з яких 800 років. Їхати сюди краще в середині травня, щоб вдосталь насолодитися пишним цвітінням і ароматом бузку, що росте на площі майже в 3 гектари.

Як дістатися: від Полтави до Диканьки ходять автобуси і маршрутки кожні півгодини.

Вартість: вхід безкоштовний, атракціони від 10 грн.

Розпускається бузок у Київському ботанічному саду

P5140535
lilac-wallpaper-20183-20692-hd-wallpapers

фото: travel.tochka.net
фото: travel.tochka.net

Пишністю бузка можна помилуватися і в Національному ботанічному саду у Києві. Тут зібрано 180 сортів і гібридів, що ростуть на площі майже 2,5 га. За своєю витонченістю і пишністю сирінгарій залишається неперевершеним. Найкращий час для відвідування – травень.

Як дістатися: від метро «Печерська» тролейбусом №14 або автобусом № 62 до зупинки «Ботанічний сад».

Вартість: квиток 20 грн, пільговий – 10 грн.

Розквітає Бузковий Гай у Кривому Розі

фото: www.tOrange.biz
фото: www.tOrange.biz

7v57YOWUa7I

Навіть промислове місто може бути прекрасними навесні. У травні Ботанічний сад у Кривому Розі повен відвідувачів не тільки з Кривбасу, а й з інших міст. Величезний бузковий сад не залишить байдужим жодного відвідувача. Крім того, тут можна побачити багато інших весняних квітів. Романтичні прогулянки по звивистих алеях запам’ятаються вам надовго.

Як дістатися: сад знаходиться в мікрорайоні «Даманський». Ви можете скористатися маршрутним таксі № 231 від кільця 44 кварталу або ж тролейбусом №18.

Вартість: 6 грн, екскурсія – 12 грн (за попереднім записом).

Рафтинг на Черемоші

фото: Mandragorochka
фото: Mandragorochka
фото: www.ture.ua
фото: www.ture.ua

Відпочинок у мальовничих Карпатах можна вдало доповнити екстримом. Відправляйтеся у рафтинг-тур на річку Черемош. Найкращий час для сповнених адреналіну прогулянок по гірських порогах – це травень. Свої послуги (човни, катамарани) пропонують рафтинг-клуби. Також організовують сходження на вершини гір. Можна вибрати тур або приїхати самому, попередньо домовившись про нічліг.

Як дістатися: маршрути стартують від села Дземброня. Це 65 км від Яремче. У Татарові повернути на Ворохту, проїхати Кривопільський перевал і, не доїжджаючи до Верховини, повернути в село Ільці. Звідти до села Дземброня 40 хв по дорозі. З Києва ходить автобус Київ – Верховина.

Вартість: годинної подорожі – сплав з інструктором – від 165 грн, двогодинної – від 235 грн.

Фестиваль повітряних куль в Кам’янці-Подільському

фото: Никита Юренев
фото: Никита Юренев
фото: thecity.com.ua
фото: thecity.com.ua

Під час цього фестивалю блакитне небо Кам’янця-Подільського стає різнобарвним. У цьому році – 15–17 травня – у вас буде чудова можливість не тільки побачити фестиваль повітроплавання, а й самому покататися на повітряній кулі. Якщо ви хочете побачити Кам’янець з висоти пташиного польоту, насолодитися величчю Кам’янець-Подільської фортеці, відчути дух середньовіччя – вам на фестиваль «Назустріч Сонцю». Крім цього, 15 травня святкують День міста, тому велика кількість різноманітних заходів та сюрпризів вам гарантована.

Як дістатися: в Кам’янець-Подільський регулярно курсують поїзди і автобуси, але на травневі свята краще купувати квитки заздалегідь. Шоу можна спостерігати в таких місцях: Троїцька площа, площа Вірменський ринок, стадіон школи №1, вали Нового Замку.

Вартість: подивитися на повітряні кулі та відвідати День міста можна безкоштовно, а от політати на повітряній кулі обійдеться в копієчку – близько 2000 грн на одного. Один з організаторів – Центр повітроплавання «Триглав».

Цвітіння трав у Асканії-Новій

фото: turj.ru
фото: turj.ru

36039_800x600_kovyl

Найстаріший в Україні Біосферний заповідник «Асканія-Нова», найбільший у європейському степу. З другої декади травня і по середину червня Асканійський степ особливо чарівний. Цвіте трава ковила, покриваючи все сріблястим серпанком, який біжить хвилями при найменшому подиху вітру. А у дендропарку можна насолодитися цвітінням катальпи, бузкової алеї. І, звичайно ж, відвідати унікальний зоопарк, де для тварин створені такі ж умови, як на волі. Екскурсійний сезон починається 1 квітня.

Як дістатися: з Херсона до Асканії-Нової регулярно курсують автобуси.

Вартість: відвідування заповідника для дорослих – 30 грн, дітей – 20 грн. Прогулянка у кінному екіпажі – 50 грн.

У Дунайський біосферний заповідник приходить весна

фото: www.zapovidnyk.org
фото: www.zapovidnyk.org
фото: Липецкий Анатолий
фото: Липецкий Анатолий

В Одеській області, поблизу містечка Вилкове, є воістину райське містечко – Дунайський біосферний заповідник. Він знаходиться у дельті Дунаю, де річка впадає в Чорне море. Це так званий Нульовий кілометр, популярне місце екскурсій. Тут безліч заток з прекрасними заплавними лісами. Ви побачите поля лотосів, гордовитих пеліканів, рідкісні види тварин і риб.

У квітні на нерест у річку з Чорного моря заходить оселедець. Рибалки чекають його цілий рік. Адже дунайський оселедець – відомий делікатес. Він жирніший, ніж той, що зазвичай продається на прилавках, але при цьому делікатніший і має ніжніший смак. А крім того, весна – прекрасна пора і для тихого полювання на ягоди.

Як дістатися: можна доїхати до Одеси або сісти на автобус Київ – Кілія. Звідти до Вилкового курсують маршрутки. До Нульового кілометру можна дістатися на човні.

Вартість: екскурсія у Вилкове і на Нульовий кілометр (з Одеси) – від 300 грн.

Сходять першоцвіти в Ічнянському національному парку

фото: іchn-park.in.ua
фото: іchn-park.in.ua
Проліска дволиста у парку фото: io.ua
Проліска дволиста у парку
фото: io.ua

На Чернігівщині є хороше місце для піших прогулянок – Ічнянський національний парк. Він знаходиться між містами Прилуки та Ічня. Балки, річкові долини і ліс – все для тихого відпочинку. По карті парк можна обійти за день. Або взяти напрокат велосипед. Ранньої весни порадують око цілі поля пролісків та підсніжників.

У парку організовані місця для одноденного відпочинку: столи, лавочки, навіси від дощу.

Як дістатися: до Ічні можна доїхати з Києва чи Чернігова автобусом.

Вартість: 20 грн – один екскурсійний маршрут.

Прокидається природа у Поліському заповіднику

фото: Кузьменка Ю. В.
фото: Кузьменка Ю. В.
Ріка Уборть фото: Кузьменка Ю. В
Ріка Уборть
фото: Кузьменка Ю. В

Серед лісів і боліт на Житомирщині загубився острівець дикої природи – Поліський заповідник. Він знаходиться між річками Уборть і Болотниця, його центр – в селі Селезівка. Природа у цьому північному куточку України неймовірно красива: чудові соснові ліси, схожі на тайгу, мальовничі озера і струмки. У лісовій гущавині бродять рисі, лосі. Гукають сови, а навесні токують тетеруки, зачаровуючи шлюбними іграми тих, кому пощастить їх побачити.

Тут можна і відвідати музей під відкритим небом «Древлянське село». Можна зупинитися з ночівлею у зрубній хаті з піччю.

Як дістатися: з Києва чи Житомира можна доїхати до Овруча, звідти до Селезівки ​​ходить автобус, але досить рідко. Краще мати своє авто або взяти екскурсійний тур.

Вартість: триденна екскурсія з проживанням – 600–700 грн.

Вкривається зеленню Камінне село на Житомирщині

фото: Роман Маленков
фото: Роман Маленков
фото: marmelzon
фото: marmelzon

Ще одне унікальне місце на Житомирщині – Геологічний заказник «Камінне село». Брили, порослі мохом, довільно розкидані серед лісу. Якщо відвідувати цю місцевість навесні, мимоволі починаєш думати, що ось-ось ці застиглі велетні почнуть пробуджуватися. Існує легенда, що Бог покарав скупих людей, перетворивши їх на камені. Камінне село вважається одним з найбільш містичних місць в Україні.

Як дістатися: з Житомира автобусом до міста Олевськ, там сісти на автобус до Устинівки, звідти до Камінного села пішки по лісовій стежці.

Вартість: тільки за проїзд.

Розквітає Міжрічинський ландшафтний парк

фото: maidanua.org
фото: maidanua.org
фото: vlad_chu
фото: vlad_chu
Соня у парку
Соня у парку

Всього за 100 км від Києва, на Чернігівщині, між річками Дніпро і Десна, знаходиться Міжрічинський регіональний ландшафтний парк, один з найбільших в Україні. Колись тут були військові бази. Тому доступ у ліси та до води був довгий час закритий, що й допомогло їм зберегтися у незайманому вигляді. Можна наштовхнутися на старі воронки від вибухів, що додають ландшафту фантастичності.

Навесні тут багато ірисів. Наприкінці травня можна помилуватися унікальним цвітінням різнотрав’я на Бондарівському болоті. В останні дні весни цвітуть орхідеї.

Як дістатися: їхати повз Київське водосховище до села Отрохи, курсує рейсовий автобус.

Вартість: договірна, екскурсіями займаються волонтери.

За метеріалами: Inspired



• не пропусти