У Мексиці знайшли храм бога смерті майя Ах-Пуча та його статуетку

291

Археологи виявили на півдні Мексики руїни храмового комплексу, який, як передбачається, був присвячений богу смерті Ах-Пучу. Його ще називали Чизином, що можна перекласти як «смердючий». Цю істоту зображували з черепом замість голови та з трупними плямами на тілі.

Відкриття зробили під час будівництва залізничної станції неподалік стародавнього поселення Калакмуль, яке було одним з найбільших і наймогутніших доколумбових міст-держав у Північній Америці.

За даними Мексиканського національного інституту антропології та історії (INAH), комплекс відноситься до раннього класичного періоду, що тривав приблизно з 250 до 600 років нашої ери. Саме тоді цивілізація майя досягла піку свого розвитку. Він побудований на прямокутній кам’яній основі із закругленими кутами і має внутрішній двір із п’ятьма спорудами з вапняку.

У ході розкопок археологи виявили наявність якоїсь круглої структури, у центрі якої є сліди жертвоприношень, включаючи людські зуби та фрагменти черепа. Їм також попалася 25-сантиметрова вапнякова статуетка Ах-Пуча з великим фалосом та деформованим черепом. Майстер додав йому маску-череп, прикрасу на носі та пектораль відповідно до звичайних зображень істоти.

Наявність цього артефакту свідчить про те, що комплекс був задуманий як місце ритуального шанування божества, зазначають дослідники. Вони вважають, що за часів його використання в приміщеннях стояв нестерпний сморід.