Генетики показали, який можуть мати вигляд собаки через 10 тисяч років

4960

Експерти з Basepaws, американської компанії, яка спеціалізується на генетичному тестуванні свійських тварин, вирішили пофантазувати, якими можуть стати сучасні породи собак через 10 000 років.

Автори розглянули два сценарії: продовження глобального потепління та новий льодовиковий період. Вони проаналізували, як такі зміни вплинуть на зовнішній вигляд тварин, та за допомогою нейромережі згенерували ілюстрації, що відповідають їхньому баченню.

Глобальне потепління

Якщо темпи глобального потепління не сповільняться, зміни клімату вплинуть на те, скільки їжі люди зможуть віддавати своїм тваринам. Через мізерність ресурсів собаки в середньому стануть менше: їхні тіла повинні споживати менше їжі, витрачати менше енергії і швидше остигати. Шкіра багатьох собак потемніє – для захисту від ультрафіолету.

Золотистий ретрівер, пудель, грейхаунд та померанський шпіц у сценарії глобального потепління. Ілюстрація: Basepaws

З підвищенням температури собаки також втратять більшу частину шерсті. Крім того, через денну спеку вони можуть перейти на нічний режим життя. Ймовірно, голови та вуха стануть більшими, щоб їм було простіше охолоджуватися.

Якщо до дефіциту їжі додасться нестача води, метаболізм собак адаптується, щоб тварини могли довше прожити без вологи.

Льодовиковий період

У випадку, якщо ми зіткнемося з протилежним сценарієм і почнеться новий льодовиковий період, собаки цілком логічно розвинуть товстіший підшерсток, а шерсть в цілому стане довшою.

Далматинець, такса, англійський мастиф та бульдог у сценарії льодовикового періоду. Ілюстрація: Basepaws

Вчені поки не визначилися, що станеться з розміром собак у такому випадку: чи еволюція штовхатиме їх до збільшення чи до зменшення розмірів. Але в будь-якому випадку вони отримають товстіший жировий прошарок, який будуть використовувати для зберігання енергії. Статура може змінитися у бік вовків: для довгого полювання і роботи в упряжці їм знадобляться потужніші м’язи.

Цей сценарій стане справжнім випробуванням дружби людей та собак: в екстремальних умовах види цілком можуть стати суперниками за їжу та дах.