В Україні вперше показали оригінали рукопису “Щедрика” Миколи Леонтовича (фото)

800

В Україні вперше публічно продемонстрували оригінал рукопису найвідомішої різдвяної пісні у світі – “Щедрика” Миколи Леонтовича. Показ відбувся в рамках виставкового проекту “Я співаю, а значить я існую”. Він присвячений сторіччю американської прем’єри “Щедрика” і 145-річчю композитора Леонтовича. Про це повідомляє life.pravda.com.ua.

Історичний виступ стався 5 жовтня 1922 року у нью-йоркському Carnegie Hall під час концерту хору Олександра Кошиця. Цей хор впродовж 1919-1924 років мав виступи у 17 країнах Західної Європи, північної та Південної Америки.

Партитура “Щедрика” написана рукою композитора за кілька років до прем’єри пісні у Карнегі Гол.

Також на виставці показали матеріали з американської біографії “Щедрика”. Серед них: буклет прем’єрного концерту хору Кощиця (1922 рік), плівка з нью-йоркським записом пісні, якому 100 років, фото з американського турне, зразки звучання “Щедрика” на Бродвеї (1926 рік) і в американському фільмі Song of the Flame (1930 рік), раритетна колекція різдвяно-новорічних листівок США із зображенням ластівок і дзвіночків, платівки з першими грамофонними записами.

Крім оригіналів рукопису “Щедрика”, Центральний державний архів вищих органів влади та управління України надав для виставки два “унікальних” документи. Перший – афіша концерту хору Кошиця в Брюсселі в синьо-жовтих кольорах. Другий – лист Симона Петлюри до Олександра Кошиця, написаний Головою Директорії УНР незадовго до американської прем’єри “Щедрика”.

У ньому Петлюра радив Кошицю:
“Дорогий Маестро! Я радий, що Вам пощастило наново зорганізувати капелу… Не забувайте, маестро, під час Ваших концертних виправ про українські справи, про нашу національну честь… Коли Вас будуть інтерв’ювати – незамітно говоріть “українська музика – пісня незалежна” – “своя” – “непохожа” – “своєрідна” – є частиною незалежної України”.

Виставка “Я співаю, отже існую” триватиме від 21 грудня до 31 січня 2023 року.



• не пропусти