У Болгарії знайшли золото родини Олександра Македонського

730

У Болгарії знайшли скарб, вік якого оцінюється четвертим століттям до нашої ери. Археологи вважають, що знахідка могла належати родичам Александра Македонського.

У містечку Свештарі в 400 кілометрах від Софії виявили скарб з унікальними коштовностями. За оцінками експертів, численні золоті прикраси могли належати воїнам-фракійцям. Не виключено, що їх володарями були далекі родичі легендарного Олександра Македонського.

Група археологів вела звичайні розкопки в найбільшій з 150 стародавніх гробниць гетів, стародавнього войовничого фракійського народу. Гробниці були виявлені ще в 1982 році і перебувають під охороною ЮНЕСКО як об’єкт Фонду всесвітньої спадщини. Несподівано, один з дослідників наткнувся на напівзотлілі дерев’яний ящик. Яке ж було здивування вчених, коли, відкривши його, серед залишків людського скелета вони виявили десятки унікальних золотих виробів, які майже зберегли свій первозданний вигляд.

У труні виявилося 44 жіночі золоті статуетки, близько сотні золотих гудзиків та декілька неповторних золотих прикрас ручної роботи. Найбільший інтерес представляють тіара – потрійна золота корона, кілька браслетів зі зміїними головами і розкішна золота діадема із зображенням левів і казкових міфологічних тварин. Знайдена також золота фігурка, яка дивовижно точно відтворює голову коня. Ці ритуальні дари були загорнуті в тканину із золотою ниткою. Подібного в Східній Європі археологи ніколи раніше не знаходили.

На думку Діани Гергова, керівника археологічної групи, яка, за її словами, “не очікувала такого великого сюрпризу”, в гробниці могли покоїтися останки однієї з дружин Котеласа, царя фракійського племені гетів. Він, до речі, був одним з свекром Філіпа Другого, батька Олександра Македонського. Поки навіть важко оцінити приблизну вартість знахідки, але мова, можливо, йде про мільйони доларів.

Про фракійців в свій час складали легенди як про відважних воїнів, що володіли незліченними скарбами, які вони отримували під час численних набігів. До фракійцям відносять легендарного римського гладіатора Спартака. Вони жили на території сучасної Румунії, Болгарії та на півночі Греції, поки їх не поглинула Римська імперія. Культура фракійців представляла поєднання скіфських, грецьких і македонських традицій. У них, як правило, було руде волосся і блакитні очі. Волосся на голові вони воліли збирати на маківці. У похід висувалися, надівши лисячі шапки і одягнувши одяг з оленячих шкур. Міфи про Діоніса і Орфея перейшли до греків від фракійців. Цікава деталь: коли помирав правитель фракійців, його кохану дружину заколювали прямо на могилі і закопували в гробниці разом з чоловіком. Гети вважались самим войовничим фракійським народом, що жив на Балканах.

Гробниця в Свешніцах, відкрита 30 років тому при розкопках городища, датується III століттям до нашої ери. На думку вчених, вона споруджувалася як раз для царя гетів і його дружини. Справжню історичну цінність представляє своєрідний античний мавзолей всередині гробниці, який декорований золотими візерунками. Цікава й кладка гробниці: вона зроблена без будь-яких скріплюють розчинів, типу цементу, а вапнякові плити лежать стільки щільно один до одного, що в крихітні щілини між ними навіть не пролазить лезо ножа.

У Болгарії знайшли золото родини Олександра Македонського (1)

У Болгарії знайшли золото родини Олександра Македонського (2)

У Болгарії знайшли золото родини Олександра Македонського (3)

У Болгарії знайшли золото родини Олександра Македонського (4)

У Болгарії знайшли золото родини Олександра Македонського (5)

У Болгарії знайшли золото родини Олександра Македонського (6)

У Болгарії знайшли золото родини Олександра Македонського (7)

У Болгарії знайшли золото родини Олександра Македонського (8)



• не пропусти