Деякі спеції є джерелом свинцю в організмі дітей – вчені

    123

    Навіть найнижчий рівень свинцю у дітей згубно впливає на розумовий розвиток, концентрацію і успішність.

    Медики і раніше стверджували, що джерелом потрапляння свинцю в дитячий організм є стара фарба на стінах жител, забруднений ґрунт і вода, що тече по освинцьованих трубах.

    Нещодавно вчені з Північної Кароліни провели невелике дослідження, що дозволило виявити нову і несподівану «свинцеву» загрозу дітям. З’ясувалося, що продукти, які містять деякі спеції, є носіями певної пропорції цього шкідливого хімічного елемента. У їх число потрапили такі улюблені багатьма спеції, як червоний перець, кмин, коріандр, куркума і ваніль.

    Крім цього, свинець, що міститься в продуктах зі спеціями, несе загрозу і дорослому організму. Як у чоловіків, так і у жінок з’являються проблеми з репродуктивною функцією, відзначається високий кров’яний тиск, нервові розлади, проблеми з пам’яттю і концентрацією, а також болі в м’язах і суглобах.

    Близько 95% приправ імпортуються і часто вирощуються в країнах, забруднених етилованим бензином, плавильними підприємствами, заводами з виробництва радіаторів. Спеції також можуть бути навмисно фальсифіковані свинцем для поліпшення кольору або збільшення ваги. Регулювання ускладнюється продажами в Інтернеті і імпортом через споживчі поїздки.