Отруєння Скрипаля: Ілларіонов розповів, що спонукало Кремль на такий крок

    452

    Отруєння російського шпигуна-перебіжчика Сергія Скрипаля в англійському місті Солсбері стало можливим через слабку реакцію британського уряду під час попередніх злочинів.

    Про це в ефірі програми “Західний погляд” на ObozTV заявив економіст, екс-радник президента Росії Володимира Путіна Андрій Ілларіонов.

    “Це ще одна терористична атака, яка сталася не тільки на території РФ, а й на території іноземної держави. В даному випадку, на території Сполученого королівства. Ми пам’ятаємо приклад отруєння Олександра Литвиненка в 2006 році. І той факт, що ці терористичні акти були повторені, демонструє, що є певна реакція Лондона, яка була досить млявою з 2006 року”, – зазначив він.

    За його словами, саме це підштовхнуло російську сторону продовжити практику усунення таких людей.

    “Ми бачимо, що отруєння повторилося, і знову британська влада виявилася слабкою. Ось чому і сталося отруєння. Це було певне запрошення до скоєння чергових терористичних актів проти Великої Британії і всього західного співтовариства”, – вважає Ілларіонов.

    При цьому екс-радник глави РФ підкреслив відсутність протидії агресії Кремля з боку Заходу.

    “Ми бачимо відсутність інтересу Заходу і до всього, що відбувається на території західних країн. Ми бачили подібне в 2016 році в США, коли Кремль безпосередньо втручався в президентські вибори. Ми не побачили жодної реакції з боку держави №1. Зараз ми бачимо слабку реакцію Британії”, – додав він.

    Крім того, отруєння Скрипаля може бути і свого роду посланням деяким російським опозиціонерам і навіть західним політикам.

    “Це не тільки інтерпретації аналітиків і експертів, які були після отруєння, а й публічні заяви, які були зроблені мільйони разів на російському телебаченні, що це “покарання зрадників”, що “так буде з кожним зрадником”. Тому це навіть не та ситуація , яка сталася в 2006 році, коли це було зроблено таємно. Тут все абсолютно відкрито: “Ми можемо впоратися з усіма. Не тільки зрадниками, але і будь-яким представником влади”. Це меседж не тільки всьому західному світу, а й росіянам, які вирішать співпрацювати з Заходом у сфері бізнесу або відновлення демократії”, – констатував Ілларіонов.