“Можна і Гітлера запросити”: юристи винесли вердикт скандальному ефіру з Симоненком

    119

    Запрошення в ефір “Громадського радіо” глави забороненої в Україні Комуністичної партії Петра Симоненка не порушувало декомунізаціонне законодавство, однак є сумнівним з етичної точки зору.

    Про це заявив юрист Інституту масової інформації (ІМІ) Роман Головенко, передає “Детектор медіа“.

    “Сам факт його запрошення не є порушенням закону, і порушення декомунізаційного законодавства я не бачу, він досить мало говорив про минуле. Але запрошення Петра Миколайовича виглядає дуже сумнівним з етичних міркувань, оскільки легалізує його і надалі як органічну частину українського політикуму та медійного дискурсу”, – наголосив юрист.

    Головенко також назвав заяви Симоненка в ефірі російським шовінізмом.

    “За такою логікою можна Гітлера запросити і нехай він висвітлює свою точку зору на якісь події. Я не знаю, як там взагалі можна якось збалансувати, якщо з’являється така людина в ефірі”, – сказав він.

    Медіаюрист додав, що “закон не забороняє пропаганду якихось ідей, закон забороняє пропаганду радянського режиму”.

    Точку зору колеги підтримав і юрист Центру демократії і верховенства права Ігор Розкладай.

    “Закон про декомунізацію не забороняє ідеологію, він забороняє використання символіки, які були владними в радянські часи”, – заявив він.

    “Як на мене, КПУ мала зацікавитися СБУ про співпрацю із державою-агресором. Але тут треба ставити питання – чи є соціальний інтерес залучення такої особи в ефір”, – сказав він.

    Зазначимо, що під час ефіру пан Симоненко назвав АТО “каральною операцією”, говорив про “фашистських молодчиків”, необхідність федералізації України, а також ухилявся від відповіді на запитання ведучого Андрія Куликова про російську агентуру на території України.

    Сам Куликов пояснив, що запросив саме цього політика на ефір, оскільки 7 листопада відзначалося 100-річчя так званої Жовтневої соціалістичної революції, а Симоненко “наразі є найвідомішим діячем комуністичного українського руху”.

    Ведучий також допустив, що він міг порушити закон про заборону комуністичної пропаганди.

    “Згідно із законом про заборону комуністичної партії, зокрема, пропаганди, то слід провести аналіз. Тому що якщо трактувати широко, то в принципі, будь-яка згадка про це підпадає під пропаганду комуністичних ідей. З іншого боку, якщо не говорити про це, то як про це знати. Я думаю, що тут насправді не вистачає певного роз’яснення. Тому я припускаю, що закон порушений мною. Але зауваження про порушення журналістської етики я вважаю абсолютно тут ні до чого”, – сказав він.



    • інші новини