Названі причини, чому протести в Києві не вилилися в черговий Майдан

    357

    Директор фонду “Демократичні ініціативи” Ірина Бекешкіна заявила, що в організаторів мітингу під Верховною Радою не було підстав очікувати масової підтримки протесту.

    Про це вона повідомила в коментарі “Апострофу“.

    Для нормальної повсякденної акції – це нормальна кількість. А чому організатори очікували, що буде якийсь Майдан – незрозуміло, бо майдани виникають, коли для цього є підстави, коли суспільство разом чимось обурене, і тоді люди біжать, а тут такого не було. Верховна Рада не приймає якісь необхідні закони? До цього вже звикли. До Верховної Ради відносяться однозначно погано, але це не причина, щоб її розганяти. Немає лідерів, які можуть вивести людей. Масової підтримки або лідера – немає. І, крім того, це не ті проблеми, які людей хвилюють. Але все одно вони трохи підбадьорили Раду, трошки вона заворушилася і початку, принаймні, обіцяти приймати потрібні закони“, – зазначила Бекешкіна.

    У свою чергу, політичний експерт Ярослав Макітра вважає, що організатори протестів отримали певний результат.

    По-перше, вони сформували політичний дискурс, який обговорюється. По-друге, вони змогли продемонструвати, що деякі питання все ж на їх вимогу розглядаються в парламенті, по-третє, сам факт їх перебування вже котрий день під Радою – це певний успіх для організаторів“, – говорить експерт.

    Однак, за його словами, мітинги показали, що їх організатори відірвані від людей, які виходять на протест.

    Вимоги пред’являються були не до кінця зрозумілі людям, які виходили не за партійним зобов’язанням, а дійсно на акцію. Фактично ситуація виглядає так, що учасники акції протесту, які пікетують парламент, вимагаючи від президента, щоб ВРУ за що проголосувала. Але ми ж живемо в парламентсько-президентській країні? Ці люди прагнуть формувати таку модель або диктатуру? У випадку неголосування за законопроект, винуватцем робиться президент, а не парламентська більшість або депутати. Більше того, певні прізвища з трибуни лунають регулярно, а інші, начебто керівництва Ради, Кабміну, з вуст організаторів не звучать. Це виглядає дивно, і в чому тут можна шукати відповіді на питання, хто може стояти за цими акціями“, – каже Макітра.