«Наш Крим»: Український інститут нацпам’яті презентував збірку, що спростовує тези пропаганди РФ

    122

    У книзі можна прочитати про першу анексію півострова у ХVIII столітті, захист Севастополя, міжвоєнне двадцятиліття та інші історичні перипетії українського Криму, пише 5 канал

    Український інститут національної пам’яті презентував публіцистичну збірку “Наш Крим: неросійські історії українського півострова”, в якій аргументовано спростовуються тези російської пропаганди. Про це повідомляє “5 канал”.

    Як зазначили в Інституті національної пам’яті, день для презентації обрали невипадково, адже саме 20 січня 1991 року на першому в СРСР легітимному місцевому референдумі населення Криму проголосувало за автономію у складі України.

    Автори збірки охопили період від становлення Кримського ханства до розпаду Радянського Союзу. Зокрема, у книзі можна прочитати про першу анексію півострова у ХVIII столітті, про захист Севастополя, міжвоєнне двадцятиліття, голод, депортацію кримських татар. Українські історики визнають, що за чверть століття в Україні так і не написали цілісної наукової праці про історію Криму.

    “Це не є підручник з історії Криму. Він не висвітлює всю минувшину від найдавніших часів до наших днів. Він стосується лише окремих найяскравіших, найважливіших питань, про які ми або мало знаємо, або тих питань, які були найбільше перекручені – від XV століття до 1991 року”, – каже упорядник книги Сергій Громенко.

    “Ті аргументи, ті факти, якими ми володіємо, абсолютно заперечують головні тези російської пропаганди про відвічно російський Крим”, – наголошує голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.



    • інші новини