Українців масово відправляють в неоплачувані відпустки

    2439

    Українців змушують брати відпустки, а роботодавці зменшують робочі години через підвищення мінімальної зарплатні, пише Знай.

    Збільшення “мінімалки” вдвічі призвело до дефіциту коштів. Через це бюджетників відправляють у неоплачувані відпустки або скорочують робочий час. А також зменшують “відпрацювання трудоднів”, щоб менше сплачувати податків.

    Нещодавно деякі вузи змусили педагогів написати заяви на відпустки та відпустили усіх за тиждень до Нового року.

    У профспілках стверджують, що це не єдиний випадок.

    “Проблема в тому, що мінімалку підняли, але тарифна сітка залишилася стара, а фінансування системи освіти, навпаки, зменшилося. Шансів, що збільшать бюджет на освіту, немає”, – розповів голова Вільної профспілки освіти і науки України Володимир Фундовний, передає портал “Деньги”.

    У медиків ситуація дещо краща, проте не у всіх. Так, працівникам медзакладів зарплату виплатять у повному обсязі, а от співробітникам інститутів Академії наук повідомили про негайну відпустку аж до 19 січня.

    У регіонах, за словами голови Ради Київської міської профспілки працівників охорони здоров’я Лариси Канаровської, з метою економії скорочують диспетчерсько-акушерські пункти, “утискають” райлікарні. У великих містах медикам легше, але є свої нюанси.

    За словами фахівців, компанії вдаватимуться до різних хитрощів, щоб не підвищувати “мінімалку” до 3200 гривень та не сплачувати збільшені податки. Так, у більшості ресторанів, наприклад, з’являтимуться так звані стажери, яких не будуть офіційно працевлаштовувати. Якщо раніше на одного-двох недосвідчених працівників припадав один досвідчений, то тепер це співвідношення може бути 1 до 5, чи навіть 1 до 10.

    Підприємці малого та середнього бізнесу, як стверджують фахівці, також шукатимуть способу уникнути сплати всіх податків.

    “70% підприємців будуть шукати вихід, як знизити податки: переводити працівників на неповний робочий день, на півставки, на погодинну оплату.

    Ще 15-20% задумалися над тим, щоб взагалі закрити СПД і продовжити працювати, не маючи ні ФОП, ні СПД. І це при тому, що в нашому бізнесі на мінімалку і так оформлені 90-95% працівників”, – говорить голова Асоціації власників МАФів Тетяна Петренко.

    “Але питання не тільки в мінімалці, а в комплексі всього, що відбувається в малому бізнесі. Стабільності немає ніякої, у людей падає рівень доходів, а це значить, що відразу падають обороти у підприємців. Немає оборотів – ми не можемо платити податки, як раніше. Для нас збільшують штрафи, тому багато хто вирішує йти в тінь”, – додала Петренко.



    • інші новини