Екологи назвали найбрудніші райони столиці

    537

    Київ з кожним роком стає все більш перевантаженим. Кількість людей, машин, будинків зростає, більше 1 тисячі промислових підприємств – великих і середніх – забруднюють київське повітря з 24-х тисяч труб. На вулиці Києва в середньому виїжджає щодня 1,5 мільйона автомобілів. Всі допустимі показники вмісту пилу і шкідливих хімічних речовин в повітрі перевищені в кілька разів. Київ уже вийшов на перше місце серед найбільш забруднених міст України.

    На думку експерта-еколога хіміко-вимірювальної лабораторії ТОВ “Всеукраїнська екологічна компанія”, найбільш забрудненими є райони, розташовані біля великих автомагістралей, тому що вихлопні гази містять канцерогени, що провокують розвиток ракових клітин. Саме в місцях, прилеглих до автомагістралей та їх перетинів, спостерігається найвищий рівень забруднення повітря: на Деміївській (колишній Московській), Дарницькій, Бессарабській, Харківській площах, на вулицях Олени Теліги, Юрія Гагаріна, Набережно-Хрещатицькій, проспекті Соборності, Харківському шосе, бульварах Дружби Народів та Лесі Українки.

    Начальник відділу інформації про стан забруднення природного середовища Центральної геофізичної обсерваторії Ірина Колесник, в інтерв’ю для Знай.ua, підтвердила, що близько 80% шкідливих викидів в атмосферу – це результат роботи автотранспорту. ЦГО, співробітники якої роблять заміри повітря в 16-ти точках міста кілька разів на день, фіксує найбільшу концентрацію в повітрі таких шкідливих речовин, як діоксид азоту і формальдегід, за цими показниками постійно спостерігається перевищення середніх норм.

    Індекс забруднення повітря (ІЗП) в найбільш забруднених місцях – в районі Деміївської (Голосіївський район) та Бессарабської (Печерський район) площ – досягає 12-13 одиниць, тоді як норма – 5-6. Центр міста страждає найбільше від вихлопних газів, а віддалені райони (Деснянський і Дарницький) – від шкідливих викидів підприємств. Особливо забрудненими є райони, що знаходяться в низинах, з поганою циркуляцією повітря.

    Екологи та лікарі намагаються попередити, що дихати столичним повітрям небезпечно. Але в гонитві за комфортом і престижем люди намагаються оселитися ближче до центру, нехтуючи власним здоров’ям. Найпопулярніші райони виявляються найбільш непридатними для життя в екологічному аспекті. Але забудовників найменше турбує екологічність житла і забрудненість атмосфери, будь-які вільні ділянки йдуть у хід, прибуток – перш за все.

    На основі висновків експерта Центральної геофізичної обсерваторії ми склали перелік новобудов, розташованих в районах Києва з найбільш несприятливою екологічною обстановкою.

    Новобудови Києва, джерело DOM.RIA

    Центр

    Бессарабська площа, площа Перемоги, Поділ, бульвар Лесі Українки.

    Бессарабську площу всі експерти в один голос називають найбруднішим місцем Києва. Тут зафіксовано перевищення рівня гранично допустимої концентрації (ГДК) шкідливих речовин в повітрі в 3,7 рази. І це не дивно: при величезному скупченні транспорту практично відсутня циркуляція повітря, тому що площа розташована в “ямі”.

    Незважаючи на забудованість центру і неблагополучну екологічну обстановку, тут можна знайти безліч пропозицій покупки житла в новобудовах. ЖК Гвардійський, ЖК Оберіг-2, РК Шевченківський, КД на Франко і так далі.

    Голосіївський район

    Деміївська площа також займає перше місце в Києві за рівнем забрудненості. Цим вона “зобов’язана” автовокзалу і низинному розташуванню.

    Тут забудовники пропонують купити квартири в ЖК Park Avenuе VIP, ЖК Деміївка, ЖК Bristol smart house.

    Дніпровський район

    Дарницька площа, пр. Гагаріна, вул. Каунаська, пр. Соборності (колишній Возз’єднання), Харківське шосе.

    Тут біля величезних транспортних розв’язок можна купити квартири в ЖК пр-т Возз’єднання, ЖК по вул. Каунаській, ЖК Барвінок. І звичайно, окремо відзначимо ЖК Комфорт Таун, побудований на території заводу “Вулкан”, поруч з ЛЕП та залізницею.

    Оболонський район

    Оболонський проспект, вул. Скляренко. Незважаючи на те, що Оболонь вважається “зеленим” районом, показник ІЗП тут становить близько 10 одиниць.

    Тут пропонують купити житло в ЖК Вишиванка, ЖК Богатирський, ЖК Smart Plaza Obolon і ще безлічі комплексів.

    Шевченківський район

    Станція метро Шулявська, Проспект Перемоги, вул. Олени Теліги, вул. Довженко.

    Ще одна потужна транспортна магістраль забезпечує всім набором хімікалій в повітрі район Шулявки і східніше, де ви можете купити квартири в ЖК по вул. Гарматна, ЖК Шулявський, ЖК Берестейський, ЖК Нивки-Парк.



    • інші новини