В Україну йдуть люті морози: зима буде найхолоднішою за останні 32 роки

    289

    В Україну йдуть люті морози: зима буде найхолоднішою за останні 32 роки

    Така зима буває раз в 32 роки

    За даними головного синоптика сайту Opogode Наталії Діденко, холодно стане вже завтра-післязавтра.

    “Найхолоднішим у видимій перспективі очікується 17 грудня. Вночі температура повітря опуститься до 15-20, на сході та півночі місцями до – 20-24 градусів”, – написала синоптик на своїй сторінці в Facebook.

    А народний синоптик Леонід Горбань розповів, що зима 2016-2017 року буде найхолоднішою за останні 32 роки.

    – Морози триматимуться всю зиму. Стовпчик термометра опуститься до – 30 і в січні, і в лютому, – пообіцяв Леонід Горбань. За словами народного синоптика, цикл холодних зим повторюється кожні 32 роки. І така зима в останній раз була в 1985 році – тоді теж були сильні морози і снігопади.

    Читайте Україна опинилась в епіцентрі кліматичної аномалії (фото)

    Але в “Укргідрометцентрі” прогнози про прийдешні морози не підтримують. Як розповів директор Микола Кульбіда, морозів нижче -10-15 градусів в доступному для огляду майбутньому не очікується.

    Солярка закуплена, картопля прибрана

    Природно, до настання лютих морозів, варто підготуватися.

    Почнемо з житла: варто зайвий раз переконатися, що всі вікна і двері добре закриваються або утеплені і ніде не будуть “гуляти” протяги. Запасливим товаришам, які в засіках на балконах зберігають картоплю і консервацію, продукти краще прибрати в дім, або хоча б щільно укутати чимось теплим – для цього цілком згодяться старі ковдри і пледи.

    Дієтологи радять в холодні дні вживати калорійну, і навіть жирну їжу.

    – Сильний мороз – це завжди величезний стрес для організму. Витрачається дуже багато енергії, щоб підтримувати нормальне функціонування всіх систем. І в холодні дні дуже важливо добре харчуватися, щоб наше тіло не витрачало зайві ресурси на обігрів. А про дієти варто взагалі забути в ті дні, коли стовпчик термометра опускається нижче – 10, – розповіла дієтолог Анастасія Пономарьова.

    Обіцяє не підвести і комунальний транспорт. Як розповів в.о. директора по транспорту “Київпастрансу” Сергій Литвинов, якщо трапляться сильні морози, водії можуть вийти і вночі, щоб прогріти транспорт.

    – Комунальний транспорт ходитиме і при – 30. У всіх машинах залитий тосол. У нас закуплена зимова солярка і дизпаливо, яка витримує дуже низькі температури, – розповів Сергій Литвинов. У більшій групі ризику можуть виявитися звичайні водії.

    Працюватимуть і пункти обігріву. Як розповіли в КМДА, в Києві обладнають 60 пунктів.

    – Пункти обігріву почнуть працювати, як тільки температура опуститься нижче -10 градусів морозу протягом 3-х діб. Там буде тепло, гарячий чай і теплі речі, – розповіли в КМДА.

    Пообіцяли відкрити пункти обігріву і в Одесі, на Дніпропетровщині, Краматорську, Львові, Кременчуці, Миколаєві, Харкові та інших міста.

    ДО РЕЧІ

    Чого робити не можна

    Є цілий “чорний” список того, від чого краще утриматися, коли на вулиці холодно.

    • Не можна мочити шкіру. Не можна виходити на вулицю з погано просушеними волоссям, надягати мокрий або вологий одяг.
    • Не пити! Коли мороз тріщить про алкоголь варто забути. Спиртне викликає велику втрату тепла, а міцні напої можуть дати оманливе відчуття теплоти і ризик отримати обмороження збільшується в рази.
    • Не курити! Тютюн зменшує периферійну циркуляцію крові – кінцівки стають більш вразливими.
    • Не носіть прикрас з золота та срібла. Метал дуже швидко остигає і може “прилипнути” до шкіри, кільця на пальцях затрудняють нормальну циркуляцію крові.
    • Одяг повинен бути з натуральних тканин – вони довше зберігають тепло.


    • інші новини