Україна вже не вперше підтвердила свій статус на сирній арені: на престижному конкурсі World Cheese Awards 2024, який відбувся 15 листопада у Візеу, Португалія, українські сири отримали 8 нагород.
Цьогоріч українські виробники не лише знову увійшли до числа найкращих, але й вже третій рік поспіль вражають міжнародне журі своєю майстерністю. За три роки Україна здобула вже 20 нагород.
«Вісім нагород на такому масштабному змаганні — це чудовий результат. Втретє ми доводимо, що українські сири займають достойне місце на світовому ринку», — зазначила Оксана Чернова, сирна експертка ProCheese від Ardis Group і суддя World Cheese Awards від України.
Хто приніс Україні перемогу
Серед 27 українських сирів, представлених цього року, нагороди отримали:
Срібло:
- твердий сир «Корона» («Зінка», Київщина);
- ароматизований сир «Лопта» («Мамин сир», Закарпаття).
Бронза:
- твердий сир «Козячий сир з трюфелем» («Мукко», Львівщина);
- твердий сир «Легенда» («Доообра ферма», Київщина);
- твердий сир «Бікоз» («Доообра ферма», Київщина);
- твердий сир «Гауда» («Зінка», Київщина);
- сир з білою пліснявою «Говерла» («Гарбузовий рай», Львівщина);
- напівтвердий сир «Фонді» («WineTime», Київщина).
Це досягнення стало можливим у боротьбі з 4702 сирами з 47 країн світу.