Згідно з результатами опитування Gradus Research, від початку повномасштабного вторгнення в Україні у 49% громадян змінилися харчові звички. Найбільше змін відчуває молодь віком від 18 до 34 років — у цій групі показник сягає 54%. Головні чинники, що впливають на раціон українців, — це зростання цін на продукти, постійний стрес та наслідки атак росії.
Найбільшим фактором, що впливає на харчування, є стрес — про це заявили 83% опитаних. Це призводить до таких наслідків:
- Нерегулярне харчування — 49% респондентів.
- Збільшення споживання нездорової їжі — 42%.
- Знижений апетит та пропуск приймання їжі — 41%.
- Підвищене споживання алкоголю — 19%.
Через війну та її наслідки значна частина українців змушена економити на продуктах та змінювати свої уподобання. Деякі ключові тенденції включають:
- 64% респондентів обирають дешевші продукти.
- 48% частіше готують вдома.
- 59% обирають продукти тривалого зберігання через часті блекаути.
- 50% надають перевагу холодній їжі з тих самих причин.
Зміна бюджету на харчування стала особливо відчутною серед людей віком від 56 років, де 77% з них заявили про економію. Основні категорії, на яких українці змушені економити:
- Кондитерські вироби — 49%.
- Риба та морепродукти — 48%.
- Базові продукти (хліб, олія, борошно, крупи, яйця, овочі) — 11%.