Українці змінюють харчові звички через війну: як стрес та ціни впливають на вибір продуктів

    1

    Згідно з результатами опитування Gradus Research, від початку повномасштабного вторгнення в Україні у 49% громадян змінилися харчові звички. Найбільше змін відчуває молодь віком від 18 до 34 років — у цій групі показник сягає 54%. Головні чинники, що впливають на раціон українців, — це зростання цін на продукти, постійний стрес та наслідки атак росії.  

    Найбільшим фактором, що впливає на харчування, є стрес — про це заявили 83% опитаних. Це призводить до таких наслідків: 

    • Нерегулярне харчування — 49% респондентів. 
    • Збільшення споживання нездорової їжі — 42%. 
    • Знижений апетит та пропуск приймання їжі — 41%. 
    • Підвищене споживання алкоголю — 19%. 

    Через війну та її наслідки значна частина українців змушена економити на продуктах та змінювати свої уподобання. Деякі ключові тенденції включають: 

    • 64% респондентів обирають дешевші продукти. 
    • 48% частіше готують вдома. 
    • 59% обирають продукти тривалого зберігання через часті блекаути. 
    • 50% надають перевагу холодній їжі з тих самих причин. 

    Зміна бюджету на харчування стала особливо відчутною серед людей віком від 56 років, де 77% з них заявили про економію. Основні категорії, на яких українці змушені економити: 

    • Кондитерські вироби — 49%. 
    • Риба та морепродукти — 48%. 
    • Базові продукти (хліб, олія, борошно, крупи, яйця, овочі) — 11%. 


    • інші новини