Американські вчені прогнозують затоплення частини Каліфорнії через атмосферні потоки

    30

    Американські вчені з Національного центру атмосферних досліджень, Пенсільванського університету та Техаського університету A&M прогнозують підвищення рівня моря на західному узбережжі Північної Америки у наступному столітті.

    Дослідження опубліковане у науковому журналі Communications Earth & Environment (CEE).

    Як показало моделювання, у XXII столітті глобальне потепління спричинить утворення нових атмосферних течій над Тихим океаном. Ці повітряні «річки» штовхатимуть морську воду до берегів, подібно до ефекту штормових нагонів під час ураганів. Також збільшиться кількість опадів.

    «Рівень моря підвищується, оскільки вітрова напруга штовхає воду до прибережних регіонів, тим самим створюючи вищі значення вздовж узбережжя, оскільки вода скупчується біля сухопутного бар’єра. Це примітно і важливо для прибережних повеней та місцевих спільнот», – зазначили автори дослідження.

    Відповідно до розрахунків, через потоки повітря рівень моря зросте на 200% щодо нинішнього, через що деякі прибережні райони Каліфорнії можуть піти під воду. Це торкнеться і густонаселених регіонів штату, включаючи південну частину Лос-Анджелеса.



    • інші новини