У Болгарії археологи виявили два вівтарі брозового віку, які використовувалися для кривавих жертвоприношень

    31

    У Болгарії археологи під час розкопок на території стародавнього фракійського міста Перперикон виявили два вівтарі. Один із них використовувався для священних ритуалів, пов’язаних зі збиранням урожаю та виноробством, а інший – для жертвоприношень тварин.

    Як пише Arkeonews, знахідка була зроблена в місті, яке саме по собі унікальне. Воно було частково висічене у скелях Східних Родопських гір. Археологи заявили, що один із знайдених вівтарів був призначений для кривавих жертвопринесень.

    “Найраніші жертвопринесення були скоєні 3000-3200 років тому, наприкінці бронзового віку і початку залізного віку, – пояснив керівник проєкту Микола Овчаров. – Оскільки вівтар належав до римської доби, ми використовуємо дані тієї епохи і проводимо порівняльну реконструкцію”.

    Другий вівтар явно свідчить про те, що у Перпериконі панував культ бога Діоніса, покровителя виноробства. Найімовірніше, біля розкопаного сакрального комплексу знаходився великий храм Діоніса. Раніше в Перперикон археологи виявили численні висічені в скелі вівтарі та святилища, які могли використовуватися для релігійних ритуалів на честь цього бога.

    “Ці вівтарі, висічені прямо в скелі, часто мають чаші, які могли використовуватися для литок, – зазначив Овчаров. – Діоніс був центральним персонажем орфічних містерій, зборів релігійних практик, що зародилися у Фракії”.

    Нагадав він і про те, що цей культ був досить могутнім і шанованим. Наприклад, саме жриці знаменитого оракула Діоніса у Фракії передбачили блискуче майбутнє Олександра Македонського, а потім і Августа, першого римського імператора.

    “Однак жодне із цих древніх джерел не надало точного опису географічне місця святилища, крім того, що воно знаходилося на найвищій горі Фракії, в землях племені сатрі, – повідомляють болгарські археологи. – Досі історики стверджували, що провидець жив в основному в горах Родопи та Стара-Планіна”.

    Можливо, Перперикон тепер увійде до міст, де міг діяти оракул. До речі, це місто є найбільшим мегалітичним поселенням на Балканах, а його історія налічує 8000 років. Воно було центром багатьох цивілізацій, зберігаючи своє важливе значення і за фракійців, і за римлян, і за візантійців. Важливу роль місто відігравало і за часів середньовічної Болгарської імперії.



    • інші новини