Астрономи склали найбільший каталог радіоджерел радіотелескопа MeerKAT

    25

    Міжнародна група, що включає астрономів з німецького Радіоастрономічного інституту Макса Планка, склала найбільший на сьогодні каталог радіоджерел радіотелескопа MeerKAT.

    За допомогою цього каталогу вчені змогли провести вимірювання космічного радіодиполя, космологічного ефекту, що виникає через рух Землі через Всесвіт і забезпечує перевірку теорій космології у найбільших масштабах.

    Новий каталог та супутні наукові результати дослідження описані у статті, опублікованій на сервері arXiv, та прийняті до публікації в журналі Astronomy & Astrophysics.

    Дослідження MALS (MeerKAT Absorption Line Survey), засноване на високій чутливості та точності зображень радіообсерваторії MeerKAT в Південній Африці, дозволило отримати надзвичайно точні зображення, що виявили близько мільйона радіоджерел з 391 точки наведення телескопа.

    Нині це найбільший каталог MeerKAT, один з небагатьох радіокаталогів із мільйоном та більше джерел. Через те, що в ньому основна увага приділяється глибині, а не широті охоплення піднебесся, багато джерел було виявлено вперше.