МОН: навчання у близько 1800 школах України під загрозою через відсутність укриттів

    30

    На початок нового навчального року в Україні близько 1800 шкіл досі не мають укриттів, що є важливою умовою для безпечного навчання. Хоч будівництво укриттів триває, це не завжди гарантує повернення дітей до очного навчання.

    Заступник міністра освіти і науки Андрій Сташків повідомив в інтерв’ю для hromadske, що станом на кінець минулого навчального року приблизно 75% шкіл в Україні мали укриття та працювали в очному або змішаному форматі. Проте залишається близько 1800 шкіл, які ще не обладнані такими укриттями.

    Для покращення ситуації держава активно виділяє кошти на будівництво та ремонт укриттів. У 2023 році на це було виділено 1,5 мільярда гривень, що дозволило відремонтувати й збудувати 187 захисних об’єктів. Цього року сума фінансування зросла до 2,5 мільярда гривень, спрямованих на прифронтові та прикордонні території. Крім того, уряд нещодавно виділив додаткові 5 мільярдів гривень.

    На виділені кошти планується реалізувати 77 проєктів з будівництва та ремонту укриттів, з яких 24 призначені для закладів професійно-технічної освіти. Проте, як зазначив Сташків, потреба в укриттях залишається актуальною, оскільки їх бракує у близько 1800 шкіл.

    Наразі близько 600 тисяч учнів продовжують навчатися дистанційно. Навіть із забезпеченням усіх шкіл укриттями, не всі діти зможуть повернутися до очного навчання через безпекові умови в окремих регіонах. У деяких громадах буде збудовано одне укриття для кількох шкіл, що дозволить підвозити учнів з менших шкіл до більш захищених опорних закладів.



    • інші новини