Криза в українській освіті: гостра нестача вчителів інформатики, математики та англійської мови

    270

    Сучасна українська освіта стикається з серйозною проблемою — гострим дефіцитом вчителів у ключових предметних галузях. Міністр освіти і науки Оксен Лісовий повідомив в інтерв’ю BBC, що найважче знайти педагогів з інформатики, математики та англійської мови, і ця проблема охоплює всю країну.

    Лісовий зазначив, що освітня сфера наразі переживає складні часи, оскільки знайти кваліфікованих вчителів для ключових предметів стає дедалі важче. Це впливає на якість освіти та загальне навчання школярів по всій Україні.

    “Найбільша проблема полягає в тому, що ми не можемо задовольнити попит на вчителів інформатики, математики та англійської мови”, — зазначив міністр.

    Міністр також визнав, що наразі немає можливості підвищити зарплати вчителям, що є важливим фактором у залученні нових фахівців до освіти. Проте він запевнив, що відомство працює над тим, щоб зробити систему нарахування виплат більш прозорою та зрозумілою, що може підвищити привабливість професії вчителя.

    Кандидатка фізико-математичних наук Тетяна Захарченко раніше звернула увагу на проблему дефіциту вчителів інформатики. Вона проаналізувала результати вступної кампанії до п’яти найкращих педагогічних університетів України у 2024 році й зазначила, що більшість абітурієнтів набрали не більше 160 балів за Національний мультипредметний тест.

    Більше того, Захарченко зазначила, що лише близько 20% тих, хто вступає на педагогічні спеціальності, залишаються в професії після завершення навчання. Це вказує на глибокі проблеми, з якими стикається українська освітня система.