Вчені знайшли дивне радіокільце в центрі нашої галактики

    51

    Міжнародна група астрономів з Італії, Австралії, ПАР та інших країн знайшла незвичайне явище — кільце радіовивчення, розташоване поблизу центру нашої галактики Чумацький Шлях. Джерело цього феномену поки не зрозуміле. Дослідження було опубліковане на порталі нерецензованих наукових статей arXiv.

    Вчені й раніше виявляли радіокільця, проте донедавна всі вони розташовувалися на високих галактичних широтах. Іншими словами, ці кільця були або поза Чумацьким Шляхом, або близько до його кордонів.

    Новому об’єкту дали ім’я Kýklos, або “Кіклос”, що в перекладі з грецької означає “коло”. Він не випромінює видимого світла, але помітне у радіодіапазоні.

    Вчені висунули кілька припущень щодо природи Кіклоса.

    Згідно з однією з гіпотез, космічне кільце може бути туманністю, що утворилася в результаті вибуху наднової. Однак залишки наднових зазвичай також виробляють рентгенівські промені, тоді як у випадку з Кіклосом їх не виявили.

    З цієї ж причини радіокільце навряд чи може бути планетарною туманністю, що утворилася з оболонки зірки, що гасне, схожої на Сонце. Планетарні туманності помітні в оптичному діапазоні, тоді як Кіклос можна спостерігати тільки в радіотелескоп. Крім того, діаметр кільця оцінюється приблизно в 10 світлових років, що втричі більше за розміри стандартної планетарної туманності.

    Астрономи висунули ідею, що Кіклос міг бути створений масивною та нестабільною зіркою, що генерує потужне випромінювання та радіаційний вітер, який здуває її зовнішні шари глибоко в космос. Об’єкти такого типу відомі як зірки Вольфа-Райє.

    Зірки Вольфа-Райє часто розпізнаються або по туманності, яку вони видувають, або за їх складом – коли їх воднева оболонка відкидається, важчі елементи, такі як гелій і кисень, в глибших шарах оголюються.

    Хоча вчені не знайшли характерної туманності у межах Кіклоса, на користь версії зірки Вольфа-Райє свідчить плоский спектр випромінювання кільця.



    • інші новини