Американські вчені успішно розгорнули в космосі сонячне вітрило

    370

    Американські вчені з Національного управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) відзвітували про успішне розгортання сонячного вітрила в навколоземному просторі. Про це повідомляється на офіційному сайті космічної агенції.

    Випробування нової технології проходили на борту Advanced Composite Solar Sail System (ACS3), запуск якого відбувся в квітні 2024 року.

    Сонячне вітрило є квадратним полотном площею 80 квадратних метрів, що відповідає половині тенісного корту. Матеріал вітрила вловлює фотони (частинки світла). Хоча фотони не мають маси, вони можуть створювати імпульс при зіткненні з об’єктом.

    Космічний корабель ACS3 випробують протягом наступних кількох тижнів, що дозволить команді спостерігати за маневровістю вітрила в космосі.

    Регулюючи орбіту, дослідники зможуть дізнатися більше про те, як проєктувати та керувати майбутніми місіями, оснащеними сонячним вітрилом.

    “Отримані в ході демонстрації польотні дані будуть використані для проєктування майбутніх більш масштабних композитних сонячних вітрильних систем для супутників раннього сповіщення про космічну погоду, місії з розвідки астероїдів та інших малих тіл, а також місії зі спостереження за полярними областями Сонця”, – уточнили в NASA.