Оксен Лісовий: зарплати вчителів в Україні мали б зрости до 24 тисяч гривень

    75

    Міністр освіти та науки Оксен Лісовий підкреслив, що середня заробітна плата вчителя в Україні становить близько 12 тисяч гривень, тоді як, відповідно до Закону про освіту, вона мала б зрости до 24 тисяч гривень. Ці дані він озвучив в інтерв’ю для BBC.

    Лісовий відзначив, що поточна зарплата вчителів далеко не відповідає тим очікуванням, які суспільство і він особисто як міністр покладають на цю професію. Щоб підвищити зарплати до обіцяного рівня, тобто до трьох прожиткових мінімумів, необхідно знайти додатково 50-60 мільярдів гривень у бюджеті.

    Міністр наголосив на тому, що значні бюджетні кошти зараз спрямовуються на оборону, і що місячних видатків на військові потреби було б достатньо для підвищення зарплат усім вчителям на рік. Він також звернув увагу на критичну ситуацію з педагогами-дошкільниками, яких він назвав “соціально маргіналізованими” через зарплату на рівні 6 тисяч гривень.

    Лісовий підтвердив наявність значного дефіциту вчителів, особливо з інформатики, математики та англійської мови. Водночас він наголосив, що в найближчій перспективі підвищення зарплат для педагогів очікувати не варто, враховуючи складну фінансову ситуацію в країні.

    Зараз державний бюджет України переважно витрачається на військові потреби. Медичні, соціальні та освітні потреби країни забезпечуються за рахунок підтримки іноземних партнерів. На оплату праці педагогів щорічно виділяється близько 103 мільярдів гривень. Проте, за словами Лісового, уряд працює над кількома сценаріями підвищення зарплат у майбутньому.