Вчені знайшли в Норвегії незвичайні похоронні будинки вікінгів

    150

    Міжнародна група археологів з Норвегії та Великобританії виявила у центральній частині Норвегії незвичайні похоронні споруди вікінгів, датовані 500 та 950 роками нашої ери. На думку фахівців, їхня конструкція призначалася для особливих похоронних ритуалів. Дослідження опубліковане у науковому журналі Medieval Archaeology (MediArch).

    За словами вчених, знайдені ними похоронні будинки відрізнялися від аналогічних споруд в інших частинах Скандинавії тим, що не передбачали постійного поховання.

    Фахівці зазначили, що вивчені ними гробниці мали двері та сліди постійного відвідування їх живими людьми — на це вказує добре втоптаний ґрунт перед входами.

    Кожна споруда використовувалася протягом майже 100–200 років, що дозволяє припустити, що хоча похоронні практики, що оточували їх, могли змінитися, похоронні будинки залишалися важливим компонентом ритуалів.

    Хоча в будівлях не знайшли поховань, інші знахідки, такі як фрагменти кісток, наконечники стріл та цвяхи, допомогли пролити світло на передбачуване використання цих об’єктів.

    Вчені вважають, що похоронні будинки служили для тимчасового розміщення тіл, поки їх готували до кремації чи інших форм поховання. Судячи з виявлених артефактів, така споруда розглядалася як житло для покійного перед його відправкою до потойбічного світу.