Закон про заборону діяльності РПЦ в Україні чекає на підпис Зеленського

    101

    Законопроєкт про заборону діяльності російської православної церкви (рпц) в Україні передано на підпис Президенту Володимиру Зеленському. Про це повідомила народна депутатка Євгенія Кравчук, членкиня фракції “Слуга народу”.

    Законопроєкт №8371, що має назву “Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій”, був підписаний спікером Верховної Ради та переданий на підпис Президенту України. За словами Кравчук, цей закон передбачає заборону діяльності іноземних релігійних організацій, що мають зв’язки з державою-агресором.

    Згідно з ухваленим законопроєктом, на території України буде заборонена діяльність релігійних організацій, афілійованих з іноземними релігійними структурами, які підтримують агресію проти України. Це стосується не лише рпц, а й будь-якої організації, що прямо або опосередковано має зв’язки з рф.

    З метою виявлення таких зв’язків буде створена спеціальна комісія, яка здійснюватиме дослідження та проводитиме релігієзнавчу експертизу. Висновки експертизи будуть передаватися до Державної служби з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС), яка у разі виявлення порушень видаватиме відповідний припис.

    Релігійні організації матимуть два місяці для розірвання зв’язків із рф. Якщо за цей термін організація не виконає вимоги припису, ДЕСС звертатиметься до суду для примусового припинення її діяльності.

    У тексті законопроєкту підкреслюється, що його положення не обмежують свободу віросповідання або права на дотримання релігійних обрядів. Закон спрямований виключно на захист конституційного ладу України в умовах агресії з боку росії.



    • інші новини